Jordbær holder deg ung og frisk

Jordbær holder deg ung og frisk

Den dyprøde fargen og søte smaken av jordbær er selve sommeren. Bare synet og duften av friske jordbær kan muntre opp den mest tungsindige av oss. Men visste du at jordbær i tillegg er noe av det sunneste du kan spise?

Den røde juvel; Godt for hjerte, godt for sjel!

Jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldringsteorier. De søte, røde bærene er nemlig en ernæringsmessig juvel, som inneholder vitamin C og K, sink, fiber, jod, kalium, folat, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.

Dyprøde og friske jordbær inneholder også store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler. Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet og det beskytter også mot betennelser.

Visste du at...?

  • Jordbær har i gjennomsnitt 200 frø
  • I Belgia finnes det et eget jordbærmuseum (Musée de la Fraise)
  • Jordbær er i samme familie som roser, Fragraria. Navnet kommer fra det gamle
    latinske ordet "fragrant". I dagens Italia brukes fortsatt ordet "fragola" om jordbær
  • I Frankrike ble jordbær sett på som et afrodisium og en suppe laget av jordbær, uttynnet rømme, agurkurt og melis ble gjerne gitt til nygifte

Korona er konge

Vi har i dag 500 jordbærdyrkere i hele Norge, og det dyrkes jordbær på et område som tilsvarer ca. 2000 fotballbaner. Det produseres ca. 30 millioner kurver årlig.

De største sortene i Norge som går til vanlig forbruk er Korona, Polka og Sonata. Alle er sorter som gir røde, pene og svært søte bær som er godt egnet for den norske smak.