Feire epledagen med norske epler

Feire epledagen med norske epler

Fristende, skinnende, saftige, aromatiske epler. Juvelen blant frukter. Et nydelig mellommåltid og eksklusiv dessert. Eplet er sannelig verdt å feires og spises!

Ingen epler har noen gang smakt så godt som de man snek til seg fra naboens epletre! Slik var det for Adam og Eva også i Edens hage. Og Adamseplet? Der forteller sagnet at kulen på mannens hals skyldes at en del av det forbudte eplet ble sittende fast i Adams hals.

I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: Udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Epletrær ble ofret til solguden Apollo - slik fikk også guden sitt navn.

Kjøp norske epler hos MENY:

  • kr 6 82

    180 g

    kr 37,90/kg

    Epler

    Norske

Høsten er høysesong for norske epler 

På høsten er norske epler i sesong og faktisk har eplene sesong helt fra august til desember.

I september er det høysesong, og derfor feirer vi også eplets dag på tampen av september.

Dersom lagrene ikke går tomme, kan du finne norske epler proppfulle av smak i butikkene helt fram til jul!

Siden de norske eplene er i sesong sent på høsten og gjennom vinteren, er det også vintereplene som har lengst holdbarhet. De høstes og modnes deretter på lager. Slik kan vi dermed spise deilige, norske epler til jula ringes inn.

Epler er en fantastisk råvare med mange bruksområder. Hva med å lage eplechutney eller eplechips? Epler er en fantastisk råvare med mange bruksområder. Hva med å lage eplechutney eller eplechips?

Ikke bare et eple

Det finnes mange forskjellige sorter epler, og hver eneste sort har unik konsistens, smak, syrlighet og sødme. Mange av sortene som var vanlige i hagen til besteforeldrene våre har forsvunnet helt, mens nye sorter kommer til.

Visste du at nesten alle de kommersielle eplesortene i dag er røde? Folk flest vil helst ha røde epler, så sorter som gul gravstein og original aroma som kun har et rødt kinn har sakte forsvunnet til fordel for røde varianter.

Ikke alle eplesorter trives i vårt kalde klima, men de som gjør det er til gjengjeld svært smaksrike.

Her kan du lese litt mer om de vanligste, norske eplesortene:

Rød Aroma

Et middels stort eple med fin smaksbalanse mellom sødme og syre. Eplet har en sprø og fast konsistens.

Rød Aroma er et allsidig eple som er spesielt godt til matlaging.

Summerred

Et middels stort og aromatisk eple med sin syrlige og friske smak. Summerred har raskt blitt en populær eplesort i Norge.

Et allsidig og fantastisk eple til matlaging og til juice.

Gravstein

Gravenstein er et av de mest kjente og viktigste eplene i norsk fruktdyrking.

Dette er et stort og saftig spiseeple med en syrlig og fin aroma.

Åkerø

Åkerø er et tradisjonsrikt og lekkert eple som er godt til matlaging, men aller best som spiseeple.

Åkerø er et av de større eplene, med en rund, mild smak og lysegult og fast fruktkjøtt.

Discovery

Et middels stort eple med litt syre i smaksbildet.

Discovery er rundt, skinnende og rødt, og et glimrende eple til salater og juice.

Epleblomsten - Sauherad

Epleblomsten - Sauherad

Eplemost fra Epleblomsten kommer fra friske, solmodne epler fra middelaldergå...

Det har kommet mange, unike eplemoster på markedet de siste årene i et stort utvalg av eplesorter og smaker. De norske eplene gir nemlig både mosten friskhet, sødme og syre - og passer dermed utmerket til middagen.

Eplesorten man bruker til eplemost har faktisk enda mer å si enn hvilken druetype man bruker til vin!