Dette er forskjellen mellom de ulike sitrusfruktene

Fra den søteste appelsin til den sureste sitron. Hva er egentlig forskjellen mellom sitron og lime? Her gir vi deg en oversikt over det spennende familietreet av sitrusfrukter.

Klementin

Smaken er intens, søt, aromatisk og oppfriskende. Halvparten av klementinene som importeres til Norge spises i desember, men en enorm utvikling av nye og spennende sorter gjør at du nå får tak i gode klementiner resten av året også.

Klementiner nytes først og fremst som de er, men de er også velegnet til juice, fruktsalater og som garnityr. De er også gode til ostefatet.

Rød appelsin

Smaken er søt og frisk, men den røde appelsinen har en litt annen og karakteristisk aroma enn den gule appelsinen. Den nytes naturell, gir en nydelig rødfarget juice og kan brukes til alt du ellers bruker vanlige appelsiner til.

Bruker du den i matlaging, vil maten få en helt fantastisk farge ettersom appelsinen inneholder mye av det sunne, røde pigmentet antocyanin.

Appelsin

Smaken er balansert, søt og syrlig– og sødmen varierer mellom de ulike sortene. Appelsin smaker herlig naturell og er velegnet til juice. Men appelsinen kan også bidra til å skape herligheter på kjøkkenet. Med sin syre og sødme, er nemlig den en fantastisk smaksetter. Prøv deg frem.

Bruk appelsin i dressinger, til fjærkre og ikke minst i salater. Eller hva med å lage din egen appelsinmarmelade?

Grapefrukt

Smaken er frisk og syrlig med en karakteristisk bitterhet. Grapefrukt er sitrusfamiliens største medlem. Det finnes flere typer, og fargenvarierer fra lys gul til rosa.

De rosa er søte og er gode servert til frokost. Den er også god i fruktsalat sammen med annen frukt.

Lime

Smaken er syrlig og frisk og kan minne om sitron, men er mer aromatisk og litt søtere. Lime er en fantastisk smaksetter, og i Asia er den helt uunnværlig i matlagingen. Saften av lime er fin å bruke i supper, særlig fisk- og skalldyrsupper.

Syreinnholdet gjør at limejuicen konserverer varene den kommer i kontakt med. Fisk og kjøtt sommarineres i lime, blir mer saftig etter varmebehandling.

Sitron

Smaken er sur, men har likevel en fantastisk aroma. Sitronen er et av kokkenes kraftigste våpen for å sette smak – og er ved siden av salt og pepper den beste smakstilsetningen som finnes.

Sitronsaft og revet skall kan brukes i en rekke matretter – blant annet i bakverk, til drikker og i sorbeter.