Slik bruker du frukten persimon

Persimon er en fargesterk, søt frukt som er god både alene, som tilbehør eller i desserter.

Når du ser persimon i grønnsaksavdelingen, er det et tegn på at høsten er her. Den oransje, søte frukten, som også kalles kaki, er nemlig i sesong fra oktober til mars-april. Den smaker nydelig helt alene, eller i kombinasjon med for eksempel oster eller i desserter.

 Det finnes utallige typer persimon, men de to mest kjente og brukte er sharon og persimon. Ifølge frukt.no har begge en guloransje farge og smaker ganske likt - søt og litt aprikosaktig, med et stenk av vanilje. Sharon ser ut som en litt flatklemt tomat, mens persimon er litt større og rundere i formen. 

Som med avokado, kan det være vanskelig å vite når sharon og persimon er moden. Kjennetegnene er den sterkt oransje fargen og et glassaktig og nesten gjennomsiktig skall. Fargen skal være jevn og frukten skal være ren og hel uten sprekker. 

Persimon som lett dessert og mellommåltid

 

Så hva kan du bruke persimon til? 

- Persimon er kjempegodt i fruktsalat sammen med ananas, mango, pasjonsfrukt i sukkerlake med stjerneanis og vaniljestang. Server gjerne med vaniljekesam eller en god vaniljeis, tipser Sissel Iren Sperrevik, medlem av MENY-Lauget, MENYs egne mateksperter..

 Se også: Oppskrift på fruktsalat med persimon

Om du vil ha et smakfullt mellommåltid, kveldsmat eller lett dessert, er persimon naturelle med dip perfekt! Skjær av stilkfestet på persimonen og skjær frukten i båter eller staver. Lag så en dip av vaniljekesam med litt sitronsaft og -skall.

- Server dette som snacks der du dipper persimon i vaniljekesam. Enkelt og godt!

 Se også: Oppskrift på persimon naturell med dip

Persimon i kombinasjon med ost

Et stort ostefat trenger godt tilbehør for å være komplett. Chutney og marmelade er alltid en vinner på tilbehørsfronten, så hvorfor ikke lage persimonmarmelade? 

- Du lager enkelt puré av persimonbiter uten skall, vann, sukker og stjerneanis, som du koker til persimonen er mør. Ta ut stjerneanisen og kjør resten til en puré som du heller i et rent glass og setter til kjøling. Pureen stivner av seg selv når den blir kald, forteller Sissel Iren.

Server gjerne persimonmarmeladen til en romtemperert Camembert. Den kan fint også brukes på et ostefat sammen med andre oster.

Få persimon levert på døren! Du finner den i Nettbutikken her