Rognebærgelé

De sure, beske rognebærene forandrer karakter etter en natt med frost – enten på treet eller i fryseren – og blir aromatiske og nydelige. De egner seg ikke så godt til syltetøy, men rognebærgelè er nydelig følge til patèer og kjøttretter. Gir ca 2 liter gelé.
Rognebærgelé
Oppskrift fra

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Legg rensede rognebær og eplebiter i en kjele og fyll på med vann til det knapt dekker. Kok opp, og la det koke til alt er mørt og har saftet seg. Sil gjennom et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og la stå og renne av i et par timer, eller helst over natten. Ikke press saften gjennom kledet, da blir resultatet grumsete.
  2. Mål opp mengde saft, og juster mengden til du har 0.5 liter. Hell over i en kjele og kok opp. Rør sukker gradvis inn i den kokende saften og la den koke videre i 20-30 minutter.
  3. Gjør en gelèprøve (se under). Fyll deretter rene, varme, tørre glass med den varme geleèn og skru på lokk. Avkjøl over natten, og oppbevar kaldt..
  4. Gelèprøve: Hell litt av den varme geleèn på en kald asjett og la den stå et par minutter. Trekk en skje gjennom geleen. Om den stivner er geleèn ferdig, hvis ikke må den få koke videre. Du kan også prøve med en skje om den er ferdig, dråpene skal falle tungt fra skjeen. Blir ikke gelèen stiv kan du tilsette pektin. Følg da oppskriftene på pakken.