Asparges - det hvite gullet

Hvit asparges får gourmander, restaurantører og kokker til å koke over av entusiasme.

Asparges fra Europa

Den europeiske aspargesen er svært etterlengtet og høyt elsket. Derfor bør det markeres med en fest når den endelig er her, sier Anita som er ferskvaresjef hos MENY Borre.

I Mellom-Europa feires den hvite aspargesen med egne festivaler. Men du trenger ikke å reise langt for å dra på aspargesfestival. Du kan arrangere din egen.

Inviter gode venner og naboer på en uformell aspargesfestival. Server kokte eller smørdampede hvite asparges med hollandaise saus og tynnskåret god spekeskinke – så fantastisk godt, enkelt og lekkert!

I tillegg til salt og litt sitron kan du gjerne bruke en god klype sukker i kokevannet for å fremheve den naturlige sødmen og dempe eventuell bitterhet.

God mat er god medisin

Allerede i romertiden fremhevet Plinius den eldre (23–79 e.Kr.), Romerrikets store naturforsker, at asparges hadde medisinske egenskaper. Han kalte planten utilissimus stomacho cibus, den nyttigste mat for magen.

I verdens første trykte kokebok fra 1475 står det at asparges hjelper mot mageknip, bedrer synet, fremmer vannlatingen og er god mot smerter i nyrene og tarmene.

Sesong:

Den aller beste aspargesen kjøper du i perioden fra april til juni, men den er tilgjengelig i bra kvalitet hele året og importeres fra bl.a. Belgia, Tyskland, Nederland og Peru.