Eksotiske retter med bønner og linser

Enten du har droppet kjøtt helt, er fleksitarianer eller kanskje bare har lyst på et måltid med masse smak – prøv en av disse vegetaroppskriftene hvor proteinkilden er bønner og linser.

Bønner og linser gjør middagen raskt både sunnere og mer næringsrik. Her har vi hentet frem våre beste oppskrifter inspirert av kjøkkenet til India, Mexico og Midtøsten.

India

Det indiske kjøkkenet er kjent for sine aromatiske og smaksrike retter med linser og bønner. Her er det mye inspirasjon å hente, både fra purerte supper og krydrete stuinger!

Hva med en indisk curry med kikerter og spinat? Her kan du også tilsette grønsaker som paprika, sopp, brokkoli, blomkål eller kokt potet.

 • Oppskriften finner du her.

Prøv også en smaksrik linsesuppe med appelsin og ingefær.

 • Oppskriften finner du her.

Mexico

Ønsker du variasjon i hverdagen er bønner en god erstatter for kjøtt. Gjør som mexicanerne og fyll tacoen med bønner like selvfølgelig som du fyller den med kjøtt eller fisk. Faktisk spises det bønner til de fleste måltider i Mexico, også i frokosten. 

Huevos rancheros er en ovnsbakt blanding av bønner, egg, salsa, vårløk og koriander – og er perfekt til de dagene du ønsker deg en skikkelig mettende frokost.

Chili con carne er en annen favoritt fra det meksikanske kjøkkenet, og en chili uten kjøtt trenger ikke være fattig på smak. I denne varianten er det brukt kidneybønner, i tillegg til mørk sjokolade, som gjerne brukes i Mexico. 

 • Oppskriften vegetarchili som selv en kjøttelsker vil like finner du her.
 • Oppskriften på vegetartaco med sopp og bønner finner du her.

Midtøsten

I Midtøsten finner du kikerter i alt fra falafel til snacks, ulike sauser og hummus. 

Hummus er en smakfull kikert-dipp, som kan brukes som tilbehør til både fisk og kjøtt, eller som pålegg i sandwicher og wraps. Den kan også brukes som dipp til grønnsaker.

Falafel kan minne om små kjøttboller, men i stedet for kjøtt er de laget av kikerter.

 • Oppskrift på falafel i pitabrød finner du her.

Visste du dette om bønner og linser?

 • Linser og bønner er rike på protein og du får dermed i deg noen av de samme næringsstoffene som er i kjøtt.
 • Belgfrukter svært rike på fiber, vitaminer og mineraler.
 • Belgfrukter inneholder folat og jern som er helt nødvendig for at kroppen skal kunne transportere oksygen til musklene.
 • Belgfruktene har ikke så mye smak i seg selv, men tar lett til seg ulike urter, krydder, hvitløk, olje og eddik. De blir da kjempegode, og du kan tilpasse smaken akkurat som du vil.
 • Linser og bønner blir mye brukt i landene rundt Middelhavet, og er også populære i Sør-Amerika og Asia.
 • Du får linser og bønner både ukokt og ferdigkokt. Velger du de ferdigkokte er middagen klar på kort tid, mens de ukokte krever en del koketid.

Kort oppsummert; bønner og linser er både gode, anvendelige og veldig næringsrike!