Grønnsaker på grillen

Grillsesongen er i gang, og den byr sannelig på mye godt for ganen. Men blant saftig hamburgere, koteletter og grillet fisk må du ikke glemme det som er minst like viktig for måltidet; nemlig grønnsakene.

Ikke bare er de proppfulle av viktige vitaminer og mineraler, de tilfører også friske farger og gode varierte smaker til middagen. Men la kokeplaten få hvile litt i sommer, grønnsaker er nemlig supergodt på grillen!

God smak veldig enkelt

Når vi sier at alt kan grilles så mener vi faktisk alt. Paprika, løk, squash, aubergine, tomat, fennikel, maiskolber og brokkoli, for å nevne noen. Grillingen fremhever grønnsakenes sødme, og gjør dem ekstra saftige. Og dette er også en glimrende måte å få i seg den anbefalte kvoten på fem om dagen.

Rens grønnsakene og del dem i grove biter eller skiver, pensle med litt olje og sleng på grillen.

For litt ekstra spennende smak kan du også lage din egen urteolje som du pensler på grønnsakene underveis. Urteolje lager du ved å blande en desiliter olivenolje, eller vegetabilsk olje, et par finhakkede hvitløksfedd og en god håndfull med hakkede friske urter. Her kan du bruke oregano, basilikum, timian, persille eller rosmarin.

Prøv grillet paprika med fetaostkrem

Grønnsaksspyd eller bakt i folie

Grønnsaksspyd er en god idé dersom du ønsker mindre biter med grønnsaker, samtidig som du kan blande flere smaker sammen. Men ved å bruke aluminiumsfolie kan du også lage spennende grønnsakspakker.

Til barna kan du skjære opp litt blomkål og blande med sukkererter, mais og rød paprika, og legge på en smørklatt og litt salt for ekstra smak. Mens de voksne kan få en asiatiskinspirert grønnsakspakke med rød og gul paprika, aubergine, vårløk og rødløk. Smak til med litt olivenolje, soyasaus, ingefær og lime.

Potetene må også med! De kan både bakes i folie eller stekes rett på grillen, eller du kan lage en deilig porsjon med fløtegratinerte poteter ved hjelp av en aluminiumsform.

Se oppskrift på Bakte Beate- poteter. Her kan man erstatte ovn med aluminiumsform på grillen.

Fruktig grilling

Når du først er i gang må du ikke glemme frukten, også den kan få seg en omgang på grillen. Grill noen vannmelonskiver og drypp over noen dråper med limesaft, og du har det perfekte tilbehøret til fisk og skalldyr.

Oppskrift på grillet vannmelon med lime

Eller prøv deg på grillede ananasskiver, et passende tilbehør til grillmat, eller som dessert sammen med is.

Grillet ananas

Ja, for også desserten kan forberedes på grillen. Bland bær og oppskåren frukt sammen i en foliepakke, og la de ligge på grillen under svak varme til de blir lune.Server med is. Både enkelt og godt.

Grønne delikatesser

Frisk opp de klassiske grønnsakene til å bli spennende delikatesser, som for eksempel grillet salatagurk med vårløk og gressløk.

Her trenger du to til tre salatagurker som du skreller og skjærer i passende store skiver, og pensler med olivenolje. Skrell vårløken og smør også denne med olje. Grill agurkskivene raskt på begge sider, over høy varme, og grill vårløken i to til tre minutter. Bland ingrediensene sammen på et fat og dryss over finhakket gressløk og salt. Server gjerne med chilidressing.