Hvilken chili er den sterkeste?

Hvilken chili er den sterkeste?

Er du glad i chili? Her gir vi deg en guide med skala for de ulike paprika og chili typene, slik at du kan velge riktig chili for deg og dine smaksløker.

Styrken i chili måles ved scovilleskalaen, der paprika er mildest med 0 scovillegrader, mens Habanero-chili har opp mot 500 000. Her får du oversikt over utvalget så du kan finne din favoritt, enten du liker det superspicy eller litt mildere. 

Padrón 

Noen kaller padron chili for russisk rulette, ettersom ca. hver 10. er like sterk som en jalapeño Noen kaller padron chili for russisk rulette, ettersom ca. hver 10. er like sterk som en jalapeño

Styrke: 0/10

Padron er i utgangspunktet en mild chilitype, men det kan forekomme noen sterke innimellom. Noen kaller denne chilivarianten for russisk rulette, ettersom ca. hver 10. padron er like sterke som en jalapeño, mens resten er milde som paprika. Visste du at paprika faktisk regnes som chili? Det er den mildeste av alle chilivariantene i chilifamilien. 

 • kr 19 90

  kr 265,33/kg

  Paprika

  75g Padron

Stek Padron i olivenolje i en stekepanne og krydre med salt og pepper. Perfekt snacks på neste fest! Egner seg også som tilbehør til kylling, fisk eller kjøtt.

Chili

Vanlig chili har mange bruksmuligheter, kan spises som den er eller brukes som smakstilsetter i ulike matretter Vanlig chili har mange bruksmuligheter, kan spises som den er eller brukes som smakstilsetter i ulike matretter

Styrke: 3/10 

Dette er en super smaksetter til mange typer mat – kjøtt, fisk, sauser, salsa, dipp og gryteretter. Smaken er frisk, litt syrlig og middels sterk. Denne oppbevares best svalt, og gjerne i en plastpose. Dette er den vanligste chilivarianten, og har lenge vært den eneste tilgjengelige chilivariant i Norge. Dette er en forholdsvis mild chili, og en god start for deg som er nybegynner i chiliverdenen. Brukes for å spice opp matretter, men kan også spises rå. 

Denne er populær over hele verden, og setter et distinkt preg på meksikansk mat, thaimat, kinamat og indiske retter. Men den kan også være spennende å eksperimentere med i norske matretter  - og setter en deilig spiss på måltidet.

Rød chili passer til det meste og er fantastisk til mørk sjokolade og iskrem.

Selv om chili brukes mye i varme retter er den også utrolig god i salat og setter en frisk touch på retten. 

Jalapeno

Røkt og tørket jalapeno kalles chipotle Røkt og tørket jalapeno kalles chipotle

Styrke: 5/10 

Siden denne ikke er spesielt sterk, passer den godt som smakstilsetter for dem som liker litt mildere retter. Jalapeno brukes ofte syltet, og er for mange fast følge på fredagstacoen. Nå har du mulighet til å bruke fersk Jalapeno i matlagingen for en helt ny smaksopplevelse. Eller kanskje er du klar for å sylte din egen Jalapeno?

Røkt og tørket jalapeno kalles chipotle. 

Til taco er hjemmelagde syltede jalapeñoringer kjempegodt! Dette er enkelt å lage og kan oppbevares i mange måneder. 

Rawit

Rawit bør brukes med forsiktighet da den er nesten like sterk som habanero. Rawit bør brukes med forsiktighet da den er nesten like sterk som habanero.

Styrke: 8/10

Denne varianten kalles også Birds eye eller Thai chili. Rawit er 2-3 cm lange, og er mye brukt i det Thailandske og Indiske kjøkkenet. Den ser ganske liten og uskyldig ut, men den er nesten like sterk som Habañero. Chilien kan variere i både smak og styrke. Den har en veldig sterk smak og setter en kraftfull spiss på maten – så bruk den med forsiktighet. 

 • kr 19 90

  kr 398,00/kg

  Rawit

  50g Rød/Grønn Miks

Rød Habanero

Rød habanero er den sterkeste ferske chilien i MENY-sortimentet. Rød habanero er den sterkeste ferske chilien i MENY-sortimentet.

Styrke: 9/10

Om du liker maten din spicy er rød habañero perfekt. Chilien er den sterkeste ferske chilien i MENY-sortimentet. Den er en svært sterk smaksetter til kjøtt, fisk, sauser, salsa, dipp, salater og gryteretter, så den må brukes med måtehold. Umoden er den grønn, men finnes både i rød og gul variant også. Habañero brukes stort sett som en råvare som smakstilsetning, ikke til å spises rå. Chilien er ømfintlig for varme, og bør tilsettes mot slutten av matlagingen. 

Dette er hele scovilleskalaen: