Hvordan koke poteter?

Hvordan koke poteter?

Hvordan koke mandelpoteter og andre poteter. Skal potetene trekke eller koke? Hva er forskjellen på melne og kokefaste poteter?

Først, vask potetene godt eller skrell de. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. 

Skru ned varmen når potetene er lagt i, de skal ikke fosskoke.

  • Kokefaste poteter som astrix, morene, folva og beate skal koke i 15-25 min.
  • Melne poteter som gulløye, ringerikspotet, kerrs pink og pimpernel skal trekke i 20-25 min. 
  • Mandelpoteter trenger kun 5-15 min.

Koke- og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen. Det er fint å la potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.

Den beste måten å se om poteter er ferdige på, er å sjekke forsiktig med en skarp kniv. Glir den lett inn uten for mye motstand, er potetene ferdige.

Unngå at potetene knuser i stykker

Når du skal koke poteter som har lett for å koke i stykker, som pimpernell og mandelpotet, er trikset å ikke koke potetene helt ferdige.

Når de er knapt møre, slå av vannet, ta kjelen av platen og legg et håndkle på toppen under lokket og la potetene etterkoke i dampen.

Dette kan du lage med søtpotet

Dette kan du lage med søtpotet

Lurer du på hvordan du skal tilberede søtpotet? Det er lett, for den er svært anvendelig og kan stekes i skiver, kokes, wokkes, bakes, moses og friteres. Se 7 populære oppskrifter med søtpotet her.

Kokefaste poteter passer best til koking

De kokefaste egner seg godt til koking som navnet tilsier, men er også velegnet til supper og lapskaus der vi ikke vil ha den jevnende effekten.

Her er de mest kjente kokefaste potetsortene:

  • Amadine
  • Ariele
  • Astrix
  • Beate
  • Folva
  • Galante
  • Solist
Om du skal bruke potetene til mos, så er det lurt å først skrelle, for så å kutte potetene i mindre biter. Da blir de fortere ferdig.

Velg riktig kjele

Det er viktig å velge en kjele som passer til mengden poteter du skal koke. Ikke for stor, ikke for liten.

Potetene, spesielt melne, skal ikke bevege seg for mye hverken mens de koker eller når du tømmer av vannet. Husk også at vannet aldri skal "fosskoke".

Delikatessepoteter

Stadig flere prøver seg med små delikatessepoteter som Morene og Perlepoteter framfor tradisjonelle sorter som Kerrs Pink og Pimpernell. 

Morenepoteter er tilgjengelig i januar, februar, mars, april, juni, juli, august, september, oktober, november, desember.

Slik koker du Morenepoteter:

  1. Poteter med skall kokes best i saltet vann. 1 spiseskje per liter vann
  2. Potetene kokes til de er møre i midten. Ca 20 minutter
  3. Hell av vannet når potetene er kokt og tilsette gjerne 1 skje smør for enda bedre smak

Ovnsbakte Morenepoteter:

  1. Sett ovnen på 220 grader og varmluft
  2. Dele potetene i to, dryss over salt, svart pepper og olje. Stekes i ildfast form i ca 25 minutter
  3. Tips: dryss over hakkede urter og/eller noen dråper sitron før servering
Ovnsbakte poteter med urter og saltflak. Ovnsbakte poteter med urter og saltflak.