Klar, ferdig - salat!

Med ferskforedlede salater får du ikke bare den aller ferskeste salaten som er å oppdrive – du slipper også kutting, vasking og kasting. Vi tok turen til fabrikken som gir oss både i pose og sekk.

Ifjor ble det produsert hele 30 millioner ­enheter med ferskforedlede salater hos BAMA Industri på Lierstranda. Og i år ­forventes det at tallene blir enda ­høyere. Salgs- og markedsdirektør ­Camilla Lie ­Reigstad er tydelig stolt – både over ­utviklingen og ­produktene sine.

Ferskhet

– BAMAs visjon er å gjøre Norge ferskere og sunnere – og ferskforedlede salater er et viktig ­bidrag til dette, ettersom disse forenkler ­tilgangen på sunne produkter. Og at det stadig selges mer av produktene vi produserer her, synes vi er flott.

Det er positivt at folk spiser mer fersk og sunn salat, sier Camilla Lie ­Reigstad. Og det kan virke som om vi nærmest er umettelige på ferskforedlede salater her til lands – særlig nå i høysesongen når alle de deilige norske salatene er tilgjengelige. 

En popularitet som fører til at nesten alle døgnets timer må tas i bruk. I fabrikklokalene står man ofte på fra seks om morgenen til ett på natten for å klare å dekke etterspørselen og for å klare å levere ferskest mulig til hele landet.

– Ferskhet er helt sentralt. Målet vårt er at ­salaten skal være ferskest mulig og bruke kortest mulig tid fra jord til bord – og være ­tilgjengelig for forbruker så raskt som mulig etter høsting!

For å klare dette er vi blant annet avhengige av å ha kort avstand ­mellom dem som dyrker salatene og fabrikken vår. Denne nærheten er også viktig for å kunne ha en tett dialog med dyrkerne om modningsgrad og kvalitet, forteller Lie Reigstad.

Riktig temperatur

En annen sentral kvalitetsfaktor er å ha ­riktig temperatur gjennom hele verdikjeden. Og i fabrikklokalene på Lierstranda er det vinterstemning året rundt sånn rent temperatur­messig og kvikksølvet passerer aldri over fire plussgrader.

– Temperatur er ekstremt viktig i forhold til ferskhetsopplevelse, crunch og kvalitet på ­salatene. Derfor kjøles salatene ned så raskt som overhodet mulig etter at de har kommet inn døren vår. Og de holdes kalde helt til ­forbruker legger dem i handlevognen i ­butikken, forteller Camilla. Men også vannet skal være kaldt. Alle ­salatene vaskes i kaldt og rent isvann. Og ikke bare én gang. Nei, to ganger må til for at salatene skal bli rene nok til å tilfredsstille de høye kvalitetskravene. 

Poser med pusteegenskaper

– Det gjennomføres flere tusen analyser for å sikre at produktene har rett kvalitet og er helt rene. Så det er langt ifra tilfeldig at vi vasker to ganger istedenfor bare én, sier Lie Reigstad. Og det er heller ikke tilfeldig hvilke poser salatene ender opp i til slutt. De unike posene som benyttes til salatene har spesielle barriere­egenskaper som slipper inn eller ut luftmole­kyler – eller puster. Og pusteegenskapene til ­posene må tilpasses den enkelte salatblandingen. 

– Middelhavs mix er et eksempel på en ­krevende salat å finne riktig pose til, siden den består av en blanding med både salat og baby leaf, som ­puster helt annerledes enn kuttet salat. Så her måtte vi teste gjentatte ganger for å finne frem til et materiale med riktige ­pusteegenskaper. Og da vi endelig klarte det, pustet vi lettet ut, smiler Camilla.

Selv om «butikken» går bra og folk spiser ­ferskforedlede salater som aldri før, så er de ­fortsatt opptatt av videreutvikling på Lierstranda. 

– Vi leter hele tiden etter nye salatsorter, smaker og sammensetninger som kan gi det norske folk enda en grunn til å spise enda mer salat, avslutter en optimistisk salgs- og ­markedsdirektør.