Riktig oppbevaring av frukt og grønt

Riktig oppbevaring av frukt og grønt

Oppbevarer du frukt og grønnsaker riktig holder de seg friske og fine lenger, og du slipper å kaste mat unødvendig. Her får du noen enkle tips til hva du bør oppbevare hvor.

Oppbevaring av frukt og grønnsaker gjør at man kan oppbevare de så lenge som mulig før de begynner å råtne. Noen råvarer trives best i gode lysforhold og romtemperatur, mens andre trenger å kjøles ned ved lagring. Riktig oppbevaring er også viktig for å unngå unødvendig matsvinn!

Frukt og grønnsaker holder seg best på ulike steder. Ikke alt bør puttes i kjøleskapet! Frukt og grønnsaker holder seg best på ulike steder. Ikke alt bør puttes i kjøleskapet!

I kjøleskapet eller på kjøkkenbenken?

Lav temperatur gjør slik at livsfunksjonene i frukt og grønt blir nedsatt. Dermed forlenges også oppbevaringstiden.

Frukt som er umoden når den høstes bør oftest lagres i romtemperatur. Da modnes de på kjøkkenbenken og utvikler saftig og god smak. Enkelte av disse kan også ta skade av å lagres for kaldt. Dette gjelder blant annet banan, melon, papaya og avokado.

Frukt som er grønne og faste når de høstes som epler og pærer, bør derimot oppbevares i kjøleskap. I romtemperatur blir de ofte gule og myke i løpet av få dager.

Epler og pærer bør oppbevares i kjøleskapet, ellers blir de myke etter få dager. Epler og pærer bør oppbevares i kjøleskapet, ellers blir de myke etter få dager.

 

Luftfuktighet er viktig

Mesteparten av frukt og grønt tåler dårlig tørr luft. Unntaket er løkvekster som er tilpasset overvintring under tørre forhold.

Ulike rotgrønnsaker og flere bladgrønnsaker, kan derimot skades hvis de blir utsatt for tørr luft. Derfor bør de oppbevares i egnet forpakning som holder på fuktigheten. 

Lys påvirker frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker bør helst unngå unødig lys. Noen kan faktisk få bitter smak eller skjemmende farge – dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges og sikori.

Oppbevar maten riktig i kjøleskapet

Oppbevar maten riktig i kjøleskapet

Ved å oppbevare maten riktig i kjøleskapet kan du spare både penger og miljøet.

Bør oppbevares adskilt

Frukt som er i en modningsprosess, bør helst ikke oppbevares med andre frukt og grønnsaker. Dette gjelder blant annet tomat og eple. Umoden og moden frukt bør heller ikke oppbevares sammen.

Men noen ganger kan du dra fordel av at moden frukt kan påvirke andre råvarer, for eksempel hvis du trenger å modne avokadoen fortere. Da er et lurt tips å legge avokadoen sammen med et eple i en plastpose. Etylengass fra eplet vil fremskynde modningsprosessen!