Hvor CHILI tør du være?

Hvor CHILI tør du være?
Velg riktig chili til dine smaksløker.

For å få litt krydder i hverdagen smaker det godt med paprika og chili i matlagingen. Her får du oversikt over utvalget så du kan finne din favoritt, enten du liker det superspicy eller litt mildere.

Chilipepper

Capsicum, som blir kalt Chilipepper, er en familie med over 200 medlemmer.

Paprika er den mildeste i chilifamilien, og måler 0 på Scovilleskalaen. Dette er en skala som viser hvor sterk chilien er. Alle chilityper er grønne i umoden tilstand, og blir gule, røde, lilla eller nesten sorte når de er modne.

Chili

Chili (Capiscum frustescens) finnes i ca 200 sorter med ulik styrke. Chili er i slekt med paprika, men inneholder mye mer capsaicin, som gir chilien sin karakteristiske, sterke smak.

Alle chilityper er grønne i umoden tilstand, mens enkelte varianter blir gule, røde, lilla og nesten sorte når de modne. Styrken måles på Scovilleskalaen, der paprika er mildest med 0 og Habanero-chili har opp mot 500 000 Scovillegrader.

Carolina Reaper, Chili laget i Sør-Carolina, er godkjent av Guinness rekordbok som den sterkeste, og er målt til en gjennomsnittlig styrke på 1,569,300

Peppersprayen som politiet bruker består også av samme virkestoffet som finnes i chili, og måler ca 2 millioner på Scovilleskalaen.

Chili kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og Mexico. Indianerne har dyrket chili i mer enn 7000 år. Nå dyrkes chili også i Asia, Afrika og deler av Europa. Chili er verdens mest brukte krydder, og kan brukes både fersk og tørket. 

Chili blir mer og mer vanlig å bruke i vår nordiske matkultur. Hva hadde vel fredagstacoen, tomatsalsaen eller bønnegryta vært uten litt chili?

Funfacts:

*Visste du at de fleste chillier er sterkest ved stilkfestet, og mildere mot spissen. Hvis du er nybegynner, lønner det seg derfor å starte i den tynneste delen.

*Visste du at hvis du har spist chili og det brenner i munnen: Yogurt, melk eller softis hjelper. Fettet i melkebaserte produkter løser opp det sterke stoffet i chilien, og skyller det vekk. Vann inneholder ikke fett, og klarer derfor ikke å fjerne den brennende følelsen.

*De fleste chillier er sterkere jo mindre de er. Dette er en tommelfingerregel som gjør det lettere å finne frem i chilijungelen.

*Harrissa er en chilipurè som brukes i Nord Afrika, mens Sambal Oelek er en chilipurè som brukes i det indonesiske kjøkken.

*Du kan fint dyrke chili I drivhuset eller i en potte i vinduskarmen her hjemme. Tørk frøene fra chilien og plant dem i jord. Med litt omsorg, vann, kjærlighet og tålmodighet har du en chiliplante i din egen stue.

*Rød chili er sterkere enn grønn chili. Chilien når nemlig sin fulle styrke når den er moden.

*Tabasco er en bestemt chiliart. Tabascosausen består av knust tabascochili som blandes med salt og eddik, og settes til gjæring i flere måneder.

*3/4 av verdens befolkning bruker chili i matlaging hver dag, enten som grønnsak eller krydder.

*Får du chili i øynene, eller går på do etter at du har hakket chili? Skyll med melk – og ikke vann!

Chiliskalaen

RØD HABAÑERO

Styrke: 9/10

Rød Habanero er den sterkeste ferske chilien i MENY-sortimentet. For de som liker maten spicy er denne perfekt, men husk å bruke den med måtehold. Denne er en svært sterk smaksetter til kjøtt, fisk, sauser, salsa, dipp, salater og gryteretter.

Umoden er den grønn, og finnes i både rød og gul variant. Habanero brukes stort sett som en råvare som smakstilsetning, ikke til å spises rå. Dette er en liten og ruglete hissigpropp som ikke går stille i gangene. Habanero er ømfintlig for varme, og bør tilsettes mot slutten av matlagingen.

RAWIT 

Styrke: 8/10

Denne varianten kalles også Birds eye eller Thai chili, og ser ganske liten og uskyldig ut. Den er nesten like sterk som Habanero, og kan variere i både smak og styrke.

Rawit er 2-3 cm lange, og er mye brukt i det Thailandske og Indiske kjøkkenet. Den har en veldig sterk smak og setter en kraftfull spiss på maten - så bruk den med forsiktighet. 

JALAPEÑO 

Styrke: 6/10 

Siden denne ikke er spesielt sterk, passer den godt som smakstilsetter for dem som liker litt mildere retter. Jalapeno brukes ofte syltet, og er for mange fast følge på fredagstacoen. Nå har du mulighet til å bruke fersk Jalapeno i matlagingen for en helt ny smaksopplevelse. Eller kanskje er du klar for å sylte din egen Jalapeno?

Røkt og tørket Jalapeno kalles Chipotle.

Til taco er hjemmelagde syltede jalapeñoringer kjempegodt! Dette er enkelt å lage og kan oppbevares i mange måneder. Det er faktisk bare en fordel for smaken at de står lenge. Jalapeño er spesielt velegnet til stuffing og gratinering, men også god å sylte

CHILI

Styrke: 3/10 

Dette er en super smaksetter til mange typer mat – kjøtt, fisk, sauser, salsa, dipp og gryteretter. Smaken er frisk, litt syrlig og middels sterk. Denne oppbevares best svalt, og gjerne i en plastpose. Dette er den vanligste chilivarianten, og har lenge vært den eneste tilgjengelige chilivariant i Norge. Dette er en forholdsvis mild chili, og en god start for deg som er nybegynner i chiliverdenen. Brukes for å spice opp matretter, men kan også spises rå. 

Denne er populær over hele verden, og setter et distinkt preg på meksikansk mat, thaimat, kinamat og indiske retter. Men den kan også være spennende å eksperimentere med i norske matretter  - og setter en deilig spiss på måltidet.

Tips: rød chili passer til det meste og er fantastisk til mørk sjokolade og iskrem.

Selv om chili brukes mye i varme retter er den også utrolig god i salat og setter en frisk touch på retten. Agurk- og chilisalat passer perfekt som spicy tilbehør til taco eller skalldyr og fisk. 

PADRÓN

Styrke: 0/10

Padron er i utgangspunktet en mild chilitype, men det forekommer noen sterke innimellom. Noen kaller denne chilivarianten for russisk rulette, ettersom ca hver 10. Padron er like sterk som en Jalapeno, mens resten er milde som paprika.

Stek Padron i olivenolje i en stekepanne og krydre med salt og pepper. Perfekt snacks på neste fest! Egner seg også som tilbehør til kylling, fisk eller kjøtt. Padrón peppers

PAPRIKA 

Paprikaen er supersunn, og full av vitaminene A, C og E. Hvis du baker eller griller paprikaen, blir den søtere enn den er i rå tilstand. 

Paprikaen er den mildeste av alle chilisortene, og finnes i både rød, gul, grønn og oransje samt som spisspaprika.

Paprikaen kan spises rå, stekes, wokes, syltes og gratineres.

"Et godt tips er grillet smakspaprika med fetaost – denne oppskriften faller i smak hos alle aldersgrupper. Dette er en rask og deilig rett som kan serveres som en del av et tapasbord, eller som tilbehør til f.eks. biff!

Slik lager du grillet chili: 

1)     Vask og tørk chiliene. Legg chiliene på et stykke aluminiumsfolie og ha dem under grillen i stekeovnen til de er brune på begge sider, eller stek dem i en tørr jerngryte til de er brune og myke. Du kan også svi chiliene på grillen eller med en gassbrenner.

2)     Legg dem i en plastpose i 10 minutter, slik at de slipper skinnet. Ta dem ut av plastposen, dra skinnet av stilken og ta ut frøene. Pass på at du ikke tar deg til ansiktet eller går på toalettet før du har vasket deg godt på hendene. En løsning kan være plasthansker.

3)     Etter at chiliene er behandlet, kan de dypfryses i 2 måneder i en plastpose.

4)     Chilien er nå mild og full av god smak. Passer perfekt i salater, som smaksforsterker og i dressinger.

GHOST CHILI OG CAROLINA REAPER

Hvis du har tøffe smaksløker og vil ha det enda mer spicy, er ghost chili og carolina reaper det sterkeste du kan få. Her bedriver du en hot risikosport! Hos Meny får du marinader med disse smaksrike chiliene – perfekt for hot grillmat i sommer! Se etter MENY Anbefaler- produktene ”Marinade carolina reaper chili” og ”Marinade ghost chili”. Prøv også ”Bbq rub chipotle” eller ”Bbq rub røkt paprika” hvis du ikke vil gå all inn på det hotte. Hvor chili tør du å være?