Salatskolen

Det finnes et vell av spennende salattyper å velge mellom, og smakene, fargene og teksturene er mange. Her hjelper vi deg med en liten oversikt.

Romanosalat

Romanosalat er ­hovedingrediens i den klassiske ­cæsarsalaten. Den er en urgammel sort og ble dyrket i antikkens Egypt. Den har store og avlange blader med ­mørkegrønn farge. Smaken er ­kraftigere enn for eksempel ­isbergsalaten, men konsistensen er ikke fullt så sprø.

 

Ekebladsalat 

Ekebladsalat består av en stor rosett med tynne, delikate ­blader. Den finnes i to typer, rød og grønn. Bladene er ­flikete og ­minner om eikeblader og er ­relativt faste i konsistensen. ­Smaken er fin og fyldig, ikke bitter.

 

Rød lollosalat

Rød lollosalat har store og løse hoder av sterkt krusete, meget tynne og delikate ­blader. ­Smaken er saftig og aromatisk. ­Bladene er rødbrune, med enkelte grønne innslag.

 

Grønn lollosalat

Grønn lollosalat har store og løse ­hoder av sterkt krusete, meget tynne og delikate blader. Smaken er saftig og aromatisk og bladene er lysegrønne.

 

Ruccula 

Ruccula er egentlig ikke en ­salat, men en kåltype av italiensk opp­rinnelse. Ruccula har en litt pepper­aktig smak og bladene er lange, smale og relativt tynne. Den kan minne litt om løvetann i formen. Ruccula ­blandes gjerne med andre salatsorter, den gir en fin smaksbrytning og fungerer ­nærmest som et krydder i salaten.

 

Crispisalat

Crispisalaten er en krysning ­mellom isberg- og friséesalat. Bladene er vakkert grønne, tykke og veldig sprø. Smaken er mild og litt søtaktig. Crispisalat gjør salaten din sprø, også etter at dressingen er blandet inn.

 

Hjertesalat 

Hjertesalat har i løpet av de siste årene blitt alles favoritt. Den har en delikat smak, er både søt og litt bitter, og har en spro konsistens som holder lenge, selv etter at dressingen er tilsatt.

 

Isbergsalat

Isbergsalaten ser ut som et lite kålhode, salatbladene er tykke, saftige og veldig sprø. Innerst i hodet er de lyse og nesten fargeløse og ytterst er de helt grønne. Den passer godt i blandet salat og ellers når du vil ha en salat med sprø konsistens. 

 

Babyspinat

Babyspinaten er, som navnet tilsier, spinat som er høstet tidlig mens bladene fremdeles er vevre og smaken mild og delikat. Bland babyspinat sammen med andre salatsorter eller server den som den er med en klassisk vinaigrette.

 

Red rhubarb

Red rhubarb har små, vakre blader med røde stilker. De små og vevre salatbladene er i familien som ­omtales som baby leaf-salater. De har en fin og delikat smak og er vakre å blande inn i salater.