Se video

Alt du trenger å vite om sopp

Sopp er raskt å tilberede, og smaker veldig godt. Her gir vi deg gode råd for plukking, oppbevaring og tilberedning av sopp! Sopp er smaken av høst, og må nytes når den er på sitt aller beste!

Plukking og utstyr:

Utstyr:

  • En soppbok av ny dato (kunnskap om soppene er i stadig utvikling). Det finnes også fine apper som kan være fine og ha med seg på telefonen.
  • Luftig soppkurv eller papirpose (ikke plastpose)
  • Kniv og børste (man kan få kjøpt soppkniv med børste i ene enden og kniv i den andre)
  • Plastbokser
  • Eventuelt saks

Plukking:

Spør noen du kjenner om de kan anbefale et bra soppsted. Veldig ofte er dette noe man holder hemmelig, men du finner også informasjon på nettet om hvor du finner den soppen du leter etter.

Ikke plukk sopp ved trafikkerte veier, på søppelfyllinger/ avfallsplasser eller andre steder der det kan være brukt kjemikalier.

Sopp plukkes ved å vri dem forsiktig løs fra underlaget. Små sopper, typisk traktkantareller, kan klippes med en vanlig saks eller skjæres med en liten kniv.

Sopp man med 100 prosent sikkerhet vet at er spiselig, kan med fordel grovrenses på plukkstedet. Børst soppen ren for jord, del den på langs for å se om det er mark i den og reinskjær den.

Ukjent sopp skal ikke blandes med kjent. Derfor er det lurt å ha med noen plastbokser (evnt. bærkurver) for å skille soppene fra hverandre. Sjelden sopp bør få stå i fred.

Bruk: 

Sopp skal ikke spises rå, og all sopp skal gjennom en varmebehandling før bruk. De kan brukes både stekt, kokt eller i wok. Sopp er god i supper, sauser, gryteretter, omeletter og i stuinger. Bruksområdet varierer avhengig av sort.

Sopp har kort holdbarhet. Den bør oppbevares mørk og kjølig og brukes raskt. Hvis den ikke skal tilberedes med en gang, kan den oppbevares kjølig et par dager hvis den legges utover på absorberende papir eller i en papirpose. Sopp er tungt fordøyelig mat. Spis derfor ikke store mengder av gangen.

Oppbevaring og tilberedning:

Finrensing:

Børst soppen ren for jord, blader og evnt barnåler. Hvis soppen er veldig skitten kan den skylles under vann, men dette bør unngås i størst mulig grad da smaken kan tape seg og soppen blir vassen. Del soppen i passende biter.

OBS: En del matsopp må avkokes før steking/koking eller videre behandling. Sjekk derfor i en soppbok av ny dato for hvilke sopper dette gjelder.

Avkoking:

Soppen legges da i kaldt vann, kok opp og la koke i minst 10 min. Kokevannet skal alltid kastes.

Steking av sopp:

Ha soppen i tørr panne og la den ligge til den slipper kraft. La kraften fordampe. Soppkraften kan også helles fra og senere tilsettes i for eksempel en saus eller stuing. Når soppen har kokt tørr, tilsettes smør, salt og krydder.

Frysing:

Sopp kan fryses rå, avkokt eller stekt/sautert.

Råfryst:

Soppen deles i mindre biter og fryses i tett emballasje. Råfryst sopp bør benyttes i løpet av 3 måneder, da den lett tørker ut.

Frysing i egen kraft:

Soppen legges i en stekepanne eller kjele ved middels varme. La den safte seg og koke ca 15 minutter. Frys soppen i egen kraft. Hvis kraften dekker soppen i emballasjen vil den ha lang holdbarhet, minst ett år (forutsatt at emballasjen er tett og at det ikke er tilsatt fett).

Frysing av stekt/sautert sopp:

Mindre biter av sopp legges i varm panne med smør eller smør/olje. La det steke/koke til vannet er fordampet. Tilsett ev salt og krydder. Vær oppmerksom på at sopp som er stekt/kokt i fett ikke har lengre enn et par måneders holdbarhet på grunn av at fettet blir harskt.

Hermetisering:

Benytt samme framgangsmåte som for frysing i egen kraft. Når soppen har kokt i egen kraft i 10-15 minutter, fylles den i sterile glass (2/3 fullt). Sett på tett lokk og la glasset koke ca 1 ¼ time i kjele eller stekeovn. Hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares mørkt kan slik sopp oppbevares i flere år.

Tørking:

Mange sopper egner seg godt for tørking hele, for eksempel traktkantarell. Større sopp deles i tynne skiver på maks 3-5 mm. Soppen kan tørkes ved ulike metoder.

Det finnes egne tørkeskap på markedet, men sopp kan også tørkes i stekeovnen ved maks 50º og døren på gløtt (sett en tresleiv i døren), på brett med absorberende papir plassert på gulv med varmekabler eller på en varmtvannsbeholder eller lignende. Sopp kan også tres på en snor og henges til tørk på et luftig sted.

Når soppen er helt tørr, skal den oppbevares i lufttett emballasje. Den vil da ha meget lang holdbarhet. Tørket sopp kan knuses og has i en matrett som smakstilsetning eller den kan bløtes i væske (for eksempel vann, kraft eller vin) og deretter tilberedes videre.

Nedlegging på olje eller eddik:

Små sopper eller biter av sopp kan kokes i vann og eddik i underkant av 10 minutter og legges ned på en god olje (for eksempel olivenolje) sammen med krydder eller i en krydret sukker/eddikblanding (sursyltes). 

Våre beste oppskrifter med sopp:

Soppsalat med posjert egg - se oppskrift her.

Stekt sopp og løk - se oppskrift her.

 Stroganoff med sopp - se oppskrift her.

Enchiladas med stekt sopp og guacamole - se oppskrift her.

 Langtidsstekt oksestek med sopp, eple og kål - se oppskrift her.

 Helstekt indrefilet med poteter og sopp - se oppskrift her. 

 Ovnsbakt reinsdyrplomme med sopp - se oppskrift her. 

 Ostesmørbrød med hvit geitost og sopp - se oppskrift her.