Tett på aspargesbonden

Det var i 2001 at Francesco Mercuri bestemte seg for å satse på asparges for å sikre sine ansatte nok å gjøre hele året. En bestemmelse alle som importerer asparges fra gården hans synes var riktig så god. For aspargesen hans har absolutt topp kvalitet. Og det er kanskje ikke så rart.

På gården til Francesco Mercuri er det den grønne aspargesen som bestemmer det meste nå om dagen. Aspargessesongen er kort og hektisk, og dagene starter allerede kl. 04.30. 

– Gården min ligger i provinsen Foggia i regionen Puglia ved kysten av Adriater­ havet i Italia. Et område som er som skapt for aspargesdyrking. Her er vårværet helt perfekt. Verken for kaldt eller for varmt. Og jordsmonnet på gården min byr også på de aller beste forutsetningene for å levere asparges i verdensklasse, forteller en entusiastisk Francesco. 

Men selv om forutsetningene for aspargesproduksjon er de beste, kreves det fortsatt en viss innsats for å kunne levere et ettertraktet produkt.

– Jeg våkner opp 04.30 på morgenen. Klokken seks starter vi arbeidsdagen 
med innhøsting. Den foregår delvis manuelt, men vi har også noen spesial­lagde plukkemaskiner som hjelper oss.
Vi holder på med innhøstingen frem til 
ut på ettermiddagen. Del to av arbeidsdagen består av å sortere aspargesen i forhold til størrelse.

Dagens produksjon pakkes på bil 
og kjøres til gårdens samarbeidspartnere som tar hånd om den videre prosessen som vasking, veiing og pakking. Og det 
er blitt ganske sent på dag når Francesco og hans kollegaer kan starte planleggingen av neste hektiske arbeidsdag.

– Klart det er hektisk nå som det står 
på som mest. Men jeg får energi av å tenke på alle dem rundt om i Europa som nå kan nyte resultatene av det arbeidet vi legger ned, avslutter Francesco Mercuri.