Slik lykkes du med kalkun

Festfuglen over alle festfugler har det magreste kjøttet. For et lykketreff! Her kan man slå seg løs med tilbehøret, og fordi den store fuglen har så mye kjøtt, blir det gjerne noe til overs for gode restemåltider etterpå.

Kalkun til jul er ikke det vanligste i Norge, men stadig flere slipper den inn i jule- og nyttårstradisjonene sine. Det mest tradisjonelle har vært å fylle den slik danskene gjør med sin juleand, med svisker og epler. Bacon er ofte med i oppskriften. I tillegg til deilig smak tilfører bacon fett til det magre kjøttet. Rikelig med deilig fløtesaus ved siden av er også noe alle kalkunelskere gleder seg til.


I år får du fersk kalkun i utvalgte MENY-butikker fra Homlagarden - Norges største produsent av økologisk kalkun. Les mer om denne her.

 

Tips!

Bli inspirert av amerikanerne, og invitert venner og familie til kalkunmiddag inspirert av Thanksgiving i november. Oppskriften på kalkun til Thanksgiving finner du her. 


5 steg til en vellykket og saftig kalkun: 


1. Lav temperatur 

 En av hovedreglene for å få en vellykket og saftig kalkun, er å gi den god tid i ovnen på lavere temperatur. 


2. Bruk steketermometer!

Stikk det inn i den mest kjøttfulle delen av brystet. Ta kalkunen ut ved kjernetemperatur på 64 grader. Temperaturen vil stige et par grader mens fuglen står og hviler.


3. Bruk urtesmør 

Legg urtesmør inn under skinnet på brystpartiet, så det tilfører fett til det magre kjøttet. 


4. Tilfør fuktighet 

Underveis i steketiden bør man helle kraft fra langpannen over fuglen, sånn at den får tilført fuktighet og ikke tørker ut.


5. La den hvile

La kalkunen den hvile tilstrekkelig. Da får kjøttsaften satt seg og renner ikke ut når man trancherer kalkunen. Noen lar fuglen hvile så lenge som et par timer under folie. Med glovarm saus, rykende varme poteter og annet godt, varmt tilbehør trenger man ikke være redd for at måltidet oppleves som lunkent.


Se også oppskrift på tradisjonell Julekalkun 


Tips!

Ferdigstekt kalkunkjøtt kan gjerne fryses ned og brukes i raske og sunne hverdagsretter når hverdagen er tilbake på nyåret. Hva med kalkunsuppe med kokosmelk?