Lammerull

Lammerull

Ingredienser

Lammerull

1 stk rulleskinn av lam
1,5 kg kjøtt fra lammebog
0,5 ts pepper
0,5 ts malt ingefær
1,5 ss salt
1 ts sukker
2,5 ts gelatinpulver

Tidsforbruk

Over 60 min

Lammerull er enklere å lage enn du tror. En lammeside, litt ekstra kjøtt og godt med krydder så er du i gang.

  1. Du trenger også rulleklede, tannstikkere, en stor nål og hyssing.
  2. Fjern evt. ben fra siden. Skjœr lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt).
  3. Det du skjærer fra kan legges i rullen sammen med oppskåret kjøtt fra bog. Kjøttet skal være i strimler, ca. 1x1 cm tykke. Bland krydder, salt, sukker og gelatin og dryss over kjøttet.
  4. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.
  5. Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.
  6. Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking. Pakk rullen i et rulleklede (f. eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd.
  7. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 90° C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter.
  8. Legg rullen til press. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).
  9. Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå. Lammerull kan du også lage med andre smaker f.eks. purre eller lime. Strø over finhakket purre (ca. 100g) sammen med krydderet. Eller kryst over saften av 1 lime.

Oppskrift fra