Hallingskarvet lam – førsteklasses fjellmeny

Hallingskarvet lam – førsteklasses fjellmeny

Det er forskjell på lam. Mye av forskjellen ligger i kalde netter, deilig dugg på gresset, frisk luft, gode vekstvilkår for urter og mye gåing i og rundt høyfjellet. Slikt gir Hallingskarvet Lam optimal kjøttfylde og riktig fettinnhold.

MENY-Lauget leter hele tiden etter produkter som har en god kvalitet og god historie. Begge faktorer slår inn på Hallingskarvet Lam. Norsk lam er som kjent i verdensklasse, og Hallingskarvet Lam er på flere måter et unikt produkt.

– Lammene får gå fritt oppe i områdene rundt Hallingskarvet, på mellom 1000-1600 meters høyde, hvor de beiter og koser seg. På grunn av de kalde nettene med mye morgendugg og lange dagene med mye sol, er det gode vekstvilkår for maten til lammene. Urter, lyng, gress, blomster og busker som vokser der oppe har et veldig høyt innhold av protein, så vi kan si at lammene blir fôret opp på små proteinbomber.

Ja, egentlig gjelder det samme for lammene våre som for kundene våre: Spiser du bedre, lever du bedre.

Hallingskarvet Lam er kjøttfulle og proteinrike, og siden de hele tiden må klatre i fjellene blir de også muskuløse og kraftige. Lammene går i fjellene hele sommeren og vokser seg store og fine. Etter slakting går lammene gjennomen tidkrevende og unik mørningsprosess, basert på tradisjonelle metoder og nyere kunnskap. Dette sikrer mørt og godt kjøtt.

Hos Nortura på Gol blir fortsatt alt gjort for hånd; skjæring, krydring og surring, forteller vår ferskvarekonsulent, kokk og nestleder i MENY-Lauget, Roar Sjåvåg.

Strenge kriterier

Det er ingen tilfeldigheter som gjør at lammene i MENYs ferskvaredisker er kommet til oss. Hallingskarvet Lam ble startet opp som et prosjekt i 1994 av produsenter i Hallingdal, og fra 1997 overtok Nortura ansvaret. Målet var å få frem de spesifikke egenskapene ved lam som går i høyfjellet gjennom spesielle kvalitetskrav. Disse lammene slippes på beite med mor etter en måned når snøen smelter rundt Hallingskarvet. Her blir de til de slaktes om høsten.

– Lammene plukkes ut i fra spesielle kvalitetskrav til kjøttfylde, fett, beiteområde og geografi etter EUROP klassifiseringen. Det er bare de som får beste karakter som får hete Hallingskarvet Lam.

Topp klassifisering er viktig for lammebøndene som får frem Hallingskarvet Lam – de får nemlig litt ekstra godt betalt for denne beste kvaliteten. Hallingskarvet Lam er selvfølgelig anbefalt av MENY-Lauget, avslutter Sjåvåg, som gjerne byr på sine favorittoppskrifter av dette kvalitetslammet.