Lam med smak fra hele verden

Lam med smak fra hele verden
Norsk lam i kjente og kjære retter som fårikål og frikassé, er deilig høstmat . Men lam er en råvare som elskes over hele verden. Prøv noe nytt med spennende krydder og tilbehør til høstens lam!

Frankrike, Hellas, India, Midtøsten og Marokko er eksempler på steder med en matkultur som omfavner lammekjøtt. Fordi lam har en kraftig smak, kan det godt få selskap av hvitløk og aromatiske krydder og urter av mange slag, og i rikt monn.Både kanel, spisskummen, tørkede urter som oregano og rosmarin, mynte, indiske karriblandinger som garam masala, harmonerer fint med lammekjøtt.

I Marokko er det i tillegg tradisjon for å tilsette søte elementer og nøtter til retter med lam. Tørket aprikos, mandler, korinter, mynte og kanel, er typiske Nord-Afrikanske smaker som løfter lammegryter til nye høyder med sine aromaer.

Se oppskrift på marokkansk lammelår i skiver

Et deilig tilbehør til lammekoteletter, kan kan være en ”tabbouleh” fra Midtøsten. Dette er en salat av finhakket tomat, persille, mynte, løk og bulgur, som alle er perfekte smaker til lam.

Prøv deilig tabbouleh med granateple og persille

Og hvis du ikke lager en langtidskokt indisk lammegryte, kan du gi lynstekte lammekoteletter eller lammelår i skiver, følge av denne indiske sideretten med kikerter: Indisk curry med kikerter og spinat 

I Syd-Frankrike får gjerne lammekjøttet kose seg med urter som vokser vilt i Middelhavsklimaet. Oregano, rosmarin og laurbær, sammen med en god dose hvitløk, får langtidskoke sammen med kjøttet, og du får en dyp og rund smak. Tomat og vin i sausen gir en fin syrebalanse opp mot fettet i lammekjøttet.

Oppskrift på lammegryte Provence. 

Eller hva med å hente tilbake sommeren med en ”piperade”, som tilbehør til lammet? En slags ratatouille med ulike typer paprika, løk, hvitløk og tomat. Kjernesunn og knallgod! Noen kjenner den som fransk, men opprinnelig er den brukt i baskisk kjøkken

Lammefilet av lam med piperade. 

Grekerne elsker lam, og har lange og mange tradisjoner.

Gjør det enkelt og stek kjøttet med bare salt, pepper og litt rosmarin, men servér kjøttet på en tradisjonell gresk salat med oliven og fetaost.

Prøv lammeskriver med gresk vri. 

Eller hva med en fløyelsmyk risotto med smak av tzatziki til lammet? Det beste fra Hellas og Italia i én og samme rett!

Lammekoteletter med tzatzikirisotto.