MENYs lille lammeguide

Endelig er det lammesesong og ventetiden er over for alle som har gledet seg til at årets ferske lammekjøtt skulle ankomme butikkene.

En ting er dermed sikkert: I tiden fremover vil det bli servert mye god mat rundt om i de norske hjem!

Noe som kanskje vil overraske deg, er at lammekjøttet er svært enkelt å tilberede. Det gjør lammekjøtt til noe langt mer enn bare søndagsmat. Så hvorfor ikke glede og imponere familie  eller venner på en hverdag?

Lammelår

Lammelår er mørt og saftig. Du kan steke det helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra godt oppskåret i biter til finere grytekjøtt og spyd. Det kan saltes til fenalår eller til lettsaltet lammelår.

Oppskrift lammelår 

Lammestek med ben

På en lammestek skal isbenet og den ytterste delen av benet på skanken være fjernet.  Det er av samme råvare som lammelår, men ved å kuttet den opp noe mer, gjør det steken lettere å skjære opp når den er stekt.

Oppskrift lammestek

Surret lammestek

Lammestek uten ben kan kjøpes ferdig surret i nett, med eller uten fyll. Den stekes på samme måte som vanlig lammestek, men fordelen med benfri lammestek er at den er lettere å skjære opp i pene skiver.

Ønsker du å bene ut lammelåret selv så forklarer vi hvordan her.

 

Fårikål av lam

Fårikål er opprinnelig laget av kjøtt fra sau, og ikke av lam som i hovedsak selges i butikkene i dag. Årsaken til at mange foretrekker lam er at smaken ikke blir like skarp som det ofte blir på kjøtt fra sau.

Fårikål blir mest smakfull når man bruker kjøtt med ben og fett, siden dette gir ekstra god kraft. Husk hel pepper!

Slik lager du fårikål

 

Benfritt lammekjøtt  

Dette er lammekjøtt uten ben og nesten uten fett, mørt, saftig og nydelig. Ofte fra lår eller bog. Egner seg ypperlig til raske og enkle retter samt finere gryteretter, panneretter og annen lammesnadder.

 

Lammekoteletter

Lammekoteletter er sadel (ryggen) skåret i skiver.
Dette
er mørt kjøtt med mye smak og kan tilberedes på utallige måter. De har mye egensmak og for å variere litt kan det være gøy å marinere kjøttet. F.eks med frisk ingefær, hvitløk, salt og pepper, eller andre urter som timian.

Oppskrift lammekoteletter

 

Kvernet lammedeig

Kvernet lammedeig er uunværlig i Moussaka og Græske lammeboller. Brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken.

Oppskrift på lammeburger

 

Lammeskank

Den nederste delen på lammelåret er full av god smak, men trenger litt lengre tilberedningstid for å bli mørt. Tilberedes i gryte, bakes i ovnen i leirgryte eller i form dekket med folie.

Oppskrift med lammeskanker

 

Lammecarré

Ønsker du å imponere er lammecarré tingen. Råvaren er ”nyrestykket” (lammerygg med ribben på). Ryggbenet skal sages av, og kjøttet mellom ribbenene trimmes vekk. Kort tilberedningstid.

Oppskrift lammecarré

 

Lammebaron

En mager og velsmakende variant av lammestek er utbenet lammesadel.
Den kan tilberedes med eller uten fyll, og fremstår som en litt mer eksklusiv lammestek

 

Lammebog

Stekes som lammestek eller utbenet og surret som en liten stek.  

Brukes også i fårikål for mer kjøttfylde enn på vanlige fårikålstykker

 

 

Lammeribbe

Den benholdige delen av lammesiden er ypperlig til ribbe. Best resultat får du om du damper den krydrede ribben under folie i ovnen før den grilles. Dette er spareribs for entusiaster.

 

 

 

Pinnekjøtt – fersk side

Pinnekjøtt lages av renskåret ribbe/rygg fra lammet.
For de som har tålmodighet og interessen litt utover vanlig matlaging anbefaler vi å prøve dette selv.
Slik lager du pinnekjøttet selv

 

 

Rulleskinn

Ribbesiden uten ben er råvaren som kjøpes for å lage lammrullen selv.
Slik lager du lammerull  

 

Det hemmelige våpenet!

Lammekokkens viktigste verktøy i tilberedningen av lammesteken er steketermometeret. Et steketermometer vil gjøre det enkelt å finne kjøttets nøyaktige temperatur.

Når du skal bruke steketermometeret er det viktig at det plasseres på stekens mest kjøttfulle sted. Stikk det inn på skrå, midt i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med ben. Sett stekeovnen på 125 grader. Legg steken i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen.

Liker du lammesteken rød, er den ferdig ved 65 grader. Når steketermometeret viser 70 grader er steken rosa, når den viser 75 grader er den gjennomstekt. Du bestemmer!