Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året. Derfor oppstår det av og til spørsmål som man raskt trenger svar på. Under finner du svarene på våre mest stilte spørsmål i forbindelse med tilberedning av pinnekjøtt.

- Hvor mye skal jeg beregne per person?
Beregn ca. 400 gram tørket pinnekjøtt, og 500 gram for storspisere. (For ferdig utvannet, gryteklart, beregnes 530 gram).

- Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?
30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann.

- Krise! Jeg har glemt å vanne det ut!!! 
Kok pinnekjøttet i vann istedenfor å dampe det.

- Må jeg ha bjørkepinner i kjelen?
Nei, du kan legge en rist, eller andre pinner/ tresleiver eller lignende på kryss og tvers nederst i kjelen. Ha på vann så det dekker pinner eller rist, og legg i kjøttet. Lokk på!

Legg en rist eller trepinner i bunnen av en romslig kjele. Fyll på med vann til pinnene er dekket. Legg kjøttet lagvis over. Legg en rist eller trepinner i bunnen av en romslig kjele. Fyll på med vann til pinnene er dekket. Legg kjøttet lagvis over.
Damp pinnekjøttet på toppen av mandelpoteter istedenfor på rist eller pinner. Potetene blir ikke mos, men faste og deilig smakfulle.

- Må jeg gjøre noe underveis, eller passer pinnekjøttet seg selv under dampingen?
Du må etterfylle med vann. Hører du en ”bruselyd”, er det fettet som steker, da trengs mer vann!

- Hvor lenge skal det dampe?
Til kjøttet ”slipper” fra bena, opptil 3 timer. Bedre med litt for lenge enn for kort! Kjøttet skal nesten ramle litt fra hverandre når det tas opp.

- Hva slags saus brukes?
Kraften som har dannet seg nederst i kjelen! Siles og serveres rykende varm til pinnekjøttet, sammen med kokte poteter, kålrotstappe, gjerne også vossakorv og tyttebær. Her finnes mange lokale varianter rundt om i landet!

Server pinnekjøttet med kokte poteter, kålrotstappe, vossakorv og tyttebær sammen med kraften som har dannet seg nederst i kjelen. Kraften siles og serveres rykende varm.