Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut, hva slags saus bruker man og hvor mye trenger man til 4 personer? Her finner du svarene på de mest stilte spørsmålene i forbindelse med tilberedning av pinnekjøtt.

I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året. Ofte oppstår det dermed spørsmål som man raskt trenger svar på, og noen ganger midt i matlagingen eller samme dag det skal tilberedes.

 • Hvor mye pinnekjøtt skal jeg beregne per person?
  Beregn ca. 400 gram tørket pinnekjøtt, og 500 gram for storspisere. (For ferdig utvannet, gryteklart, beregnes 530 gram).

 • Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?
  30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann.

 • Krise! Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet!
  Kok pinnekjøttet i vann istedenfor å dampe det.

 • Må jeg ha bjørkepinner i kjelen?
  Nei. Du kan legge en rist eller andre pinner/ tresleiver eller lignende på kryss og tvers nederst i kjelen. Ha på vann så det dekker pinner eller rist, og legg i kjøttet. Lokk på!
Damp pinnekjøttet på toppen av mandelpoteter istedenfor på rist eller pinner. Potetene blir ikke mos, men faste og deilig smakfulle.
Legg en rist eller trepinner i bunnen av en romslig kjele. Fyll på med vann til pinnene er dekket. Legg kjøttet lagvis over. Legg en rist eller trepinner i bunnen av en romslig kjele. Fyll på med vann til pinnene er dekket. Legg kjøttet lagvis over.
 • Må jeg gjøre noe underveis, eller passer pinnekjøttet seg selv under dampingen?
  Du må etterfylle med vann. Hører du en ”bruselyd” er det fettet som steker, da trengs mer vann!

 • Hvor lenge skal det dampe?
  Til kjøttet ”slipper” fra bena, opptil 3 timer. Bedre med litt for lenge enn for kort! Kjøttet skal nesten ramle litt fra hverandre når det tas opp.

 • Hva slags saus brukes?
  Kraften som har dannet seg nederst i kjelen! Siles og serveres rykende varm til pinnekjøttet, sammen med kokte poteter, kålrotstappe, gjerne også vossakorv og tyttebær. Her finnes mange lokale varianter rundt om i landet.
Pinnekjøtt vannes ut i ca 30 timer før du skal tilberede det. Husk å ta med det i beregningen! Pinnekjøtt vannes ut i ca 30 timer før du skal tilberede det. Husk å ta med det i beregningen!
Server pinnekjøttet med kokte poteter, kålrotstappe, vossakorv og tyttebær sammen med kraften som har dannet seg nederst i kjelen. Kraften siles og serveres rykende varm.