Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Bruk hele dyret og oppdag nye fantastiske retter med lam. Mulighetene er mange! Vi gir deg anbefalinger og gode tips for saftig lam og et vellykket resultat hver gang.

Et lam deles opp i mange mindre stykker med ulike egenskaper, og det er viktig å bruke riktig tilberedningsmetode til de ulike stykkene. Vi kan skille mellom mørt kjøtt som er egnet til steking, og mindre mørt kjøtt som er egnet til koking og gryteretter.

Steking av lammekjøtt

Når du skal steke lam, er det anbefalt å bruke de møre stykkene. Det er flere stekemetoder, og generelt stekes større stykker i ovnen, og mindre stykker i panne, wok eller grill. 

Langtidsstekt lammelår med rotgrønnsaker Langtidsstekt lammelår med rotgrønnsaker

Helstekt lammelår og lammestek

Steketemperatur: Anbefalt ovnstemperatur er 125 grader. Da blir kjøttet saftig, og det blir jevnt rosa stekt helt gjennom. Bruk over- og undervarme og sett ovnen på 125 grader. Sett lammelåret eller lammesteken midt i ovnen

Steketid: Steketiden varierer med tykkelsen på kjøttstykket, men 2-3 timer må du beregne på et lammelår, og 1-2 timer på en lammestek uten ben.. Bruk derfor et steketermometer for perfekt resultat. Langtidssteking gir best resultat.

Kjernetemperatur: Kjernetemperatur på 65-70 grader når den er medium stekt. Ønsker du kjøttet gjennomstekt, venter du til kjernetemperaturen har nådd 76 grader.

Lammekokkens viktigste verktøy i tilberedningen av lammesteken er steketermometeret. Et steketermometer vil gjøre det enkelt å finne kjøttets nøyaktige temperatur.

Bruk et steketermometer for å finne riktig temperatur. Det er viktig at det plasseres på stekens mest kjøttfulle sted. Stikk det inn på skrå, midt i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med ben. Sett stekeovnen på 125 grader. Legg steken i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen.

Er du glad i smaken av lam, vil du elske sprø, grillet lammeribbe. Du kan variere med mange ulike krydder og smaker til dette saftige kjøttet med sprø stekeskorpe. Er du glad i smaken av lam, vil du elske sprø, grillet lammeribbe. Du kan variere med mange ulike krydder og smaker til dette saftige kjøttet med sprø stekeskorpe.

Lammeribbe

Tilberedning av lammeribbe anbefales høyere steketemperatur for at den skal bli sprø og god. Start på 175 °C i 45 minutter, og avslutt med 225 °C i cirka 15 minutter. Bruk alltid steketermometer for å sikre et ønsket resultat.

Mindre lammestykker 

Mindre stykker som biff, lammecarré, ytrefilet og lammelår i skiver som skal stekes i ovnen anbefaler vi å brune raskt i stekepannen først, for deretter og ettersteke i ovnen på 125 °C.

Tilberedning i panne, wok og grill

Ved tilberedning i stekepanne anbefales mørt kjøtt, og de fleste ønsker kjøttet rosastekt. Kunsten her er å få kjøttet passe brunt samtidig som det er rosa og saftig. Jo tynnere stykkene er jo høyere må varmen være.

  • Lammekoteletter stekes i en varm stekepanne med olje, i 2-3 minutter på hver side, og etterstekes i ca. 5 minutter på svak varme. 
  • En tykk biff trenger litt tid for at varmen skal trenge igjennom, det beste er å brune den raskt på begge sider ved høy varme for deretter å ettersteke på litt svakere varme til den er passe stekt.
  • Tynne stykker som indrefilet og strimler som skal wokkes blir fort gjennomstekt, og derfor må temperaturen være høy. Da blir kjøttet brunet samtidig som det fortsatt er litt rosa inni.

I kjele og gryte 

Lammekjøtt fra forpart, side og skank trenger lengre tilberedningstid for å bli mørt, og passer derfor i koke- og gryteretter.I enkelte retter skal kjøttet brunes først, og da er det lurt å bruke en jerngryte.

I kokte retter som fårikål og frikasse trekkes kjøttet i vann til det slipper bena. Kokt kjøtt skal ikke koke, men trekke på ca 90 grader. Sjekk gjerne temperaturen på vannet med et steketermometer.

Fårikål

Nasjonalretten fårikål er enkel å lage, men kjøttet skal småkoke i ca. 2,5 timer så sett av litt tid. Slik gjør du: 

  • Brun kjøttet i en stekepanne for en mørkere og mer smaksrik kraft. Ha gjerne litt mel mellom lagene og et par smørklatter på toppen.
  • Skjær hodekål i båter. Legg kål og kjøtt lagvis i en stor kjele. Strø salt og pepper mellom lagene.
  • Ha i vann, kok opp og la småkoke under lokk til kjøttet løsner fra beinet, ca. 2 timer. Rist på kjelen av og til.

Se hele oppskriften på klassisk fårikål her.

5 gode tips til fårikål

5 gode tips til fårikål

Hva er vanlig koketid på fårikål og hvordan oppbevares rester av fårikål? Her...

Lammegryte hvor kjøttet først brunes i en jerngryte, og deretter småkoker videre sammen med gode smaker. Lammegryte hvor kjøttet først brunes i en jerngryte, og deretter småkoker videre sammen med gode smaker.