Enkle hverdagsmiddager med lam

Enkle hverdagsmiddager med lam

Lam er mye mer enn fårikål og lammestek. Lammekjøtt er magert, smakfullt og lett å tilberede - perfekt for hverdagsmåltidene!

Er du en av dem som tenker at lam er noe man enten spiser i påsken, som fårikål om høsten eller som en deilig søndagsmiddag? Setter du lam på ukemenyen, trenger ikke det å bety fire timer med kokkelering på kjøkkenet.

– Lam er magert kjøtt og veldig sunt, og det kan brukes i mange retter. Sammenlignet med de vante smakene svin og storfe, har lam en mer særegen smak, forteller Ane Lierhagen Eriksen, kokk og ferskvaresjef ved MENY Skøyen.

- Lam må ikke være festmat eller være knyttet til store måltid til mange. Du kan enkelt lage en deilig hverdagsmiddag med lam.

Prøv lam til middagen:

Hverdagsmiddag med lam på 30 minutter

Vi er hjemme hos Ane en tirsdag etter-middag, og middagen skal på bordet. Kjøkkenbenken bugner av fargerike grønnsaker, grønne urter, lammekoteletter og poteter. 

Når jeg skal lage middag i hverdagen, ønsker jeg at det skal gå kjapt – uten at det går utover smak og kvalitet.

- I dag tenkte jeg å lage panerte lammekoteletter med grønnsaker, ferdig timianbakte poteter og rødvinssaus.

Slik panerer og steker du lam

Ane kutter opp squash, aubergine, paprika, løk og sopp, og freser det raskt i panna.

Hun blander sammen paneringen, som består av finhakket gul løk, hvitløk, persille og pankomel. Du kan også lage pankopaneringen selv av brødsmuler, salt og pepper. 

– Vend kotelettene først i en skål med egg, og så i blandingen. Når du har panert alle kotelettene, steker du dem på middels til høy varme, slik at du får en fin mellombrun stekeskorpe.

Det er bedre å heller skru ned temperaturen etter hvert for å få kotelettene passe stekt. Mot slutten av steketiden kan du ha i litt smør for å få den gode smørsmaken.

Ane setter potetene i ovnen, den ferdige rødvinssausen med sjalottløk varmes i en kjele og lammekotelettene stekes i panna.

Ifølge ferskvaresjefen er det viktig å huske at lam smaker best når det ikke er helt gjennomstekt – slik som med storfe. Blir det for godt stekt, kan kjøttet fort bli tørt. 

Se etter lammekoteletter med god marmorering. Fettet på kotelettene vil smelte under steking, og gi kjøttet god smak.

Gjør det enkelt

Ane mener at nøkkelen til en rask hverdagsmiddag er å ha de riktige produktene. Med det gode ferdige tilbehøret i Ukens middag serien til MENY, som rødvinssaus og timianbakte poteter er mye av jobben allerede gjort.

For å virkelig spare tid i hverdagen, kan du også kjøpe ferdigkuttede grønnsaker.

Raskt og enkelt tilbehør:

Lam til middag året rundt

Lam er tilgjengelig året rundt i alle MENY-butikker, men det varierer hvilke råvarer butikkene har inne.

Hverdagslam-serien finner du i kjøledisken sommer som vinter, og ønsker du lammecarrè, lammeskank eller kanskje en fin stek utenfor lammesesongen, kan du høre i ferskvaredisken om de har noe tilgjengelig.

Nyt lammekjøtt året rundt:

Flere tips til hverdagsretter med lam: