Ost som hever smaken

Ost som hever smaken

En god ost er som et godt krydder og kan ofte gi det lille ekstra som løfter en ordinær rett opp på et nytt nivå.

Å prøve noen nye ostetyper i de gode gamle klassikerne, er en enkel måte å tilføre litt mer spenning i måltidet.

Hvorfor ikke prøve en kraftig blåskimmelost, eller en litt mildere gorgonzola dolce på pizzaen neste gang?

Hvis barna i familien ikke er store fans av blåmuggost, er det bare å la den ene halvparten av pizzaen få besøk av den nye osten, mens den andre halvparten forblir gjenkjennelig med enten mozzarella eller gulost.

Se oppskrift på pizza med fire oster.

Hvite geitoster av alle slag er godt på en ”pizza bianca”. ”Pizza bianca” er pizza uten tomatsausen som vi kjenner best her i Norge. En hvit saus dekker i stedet pizzabunnen. På denne typen pizza spiller osten en vesentlig rolle. En fetaost med høy fettprosent kan også tilføre pizzaen noe nytt og spennende sammen med for eksempel pikant pølse og noen mynteblader. Ricottaost i følge med spinat og hvitløk er også kjempegodt!

her Du kan bytte ut Mozzarella med hvit geitost, feta eller Ricottaost.

Ellers er den klassiske ”pizza quattro formaggi” (”pizza med fire oster”) en drøm for alle osteelskere. Her er de samlet alle sammen: Parmesan, ricotta, gorgonzola og mozzarella. Ostehimmelen!

Er du glad i et raust dryss med parmesan over pastaen?


Da vil du sikkert like et like raust dryss med den harde, italienske fåremelksosten pecorino. Den er faktisk mer brukt i det italienske hverdagskjøkkenet enn den litt mer eksklusive parmesanen.

Prøv Fullkornspasta med kremet grønnkål.

Den egner seg også godt finrevet både i salater og på toppen av matretter som skal ovnsstekes. Et dryss over den ovnsbakte torsken eller laksen, sammen med finhakket basilikum, setter en ekstra piff på hverdagsfisken.

Hvis du er en av dem som har innført kjøttfri mandag, er ost en flott måte å tilføre både smak og substans til vegetarmiddagen. Den tradisjonelle kypriotiske halloumi-osten er perfekt å steke eller grille, siden den holder formen og gir litt å bite i. Denne osten ble tradisjonelt laget på fåremelk, men i dag lages den ofte av en blanding på ku- og fåremelk. Med sin milde, salte smak er den lett å like både for voksne og barn.

De fleste typer faste og halvfaste oster kan gjerne toppe en salat. Gi osten selskap av for eksempel valnøtter, ristede frø og kjerner, og en god vinaigrette balansert med sødme fra honning.

Prøv gresk salat med Mozzarella

Også supper kan få et dryss revet ost før servering, og alle typer grønnsakspaier blir bedre med en ost som har karakter. 

Prøv grønnkålpai

Det tradisjonelle ostesmørbrødet kan gjerne få en ”ny vår” med spennende og mer modne oster. Både rødkittoster og litt fastere franske oster som gruyère og comté, gir en fyldig og nøtteaktig smak til ostesmørbrødet.

Disse ostene kan også gjerne få være med i ostesausen som skal i en lasagne eller andre ovnsretter. I riktige mengder setter disse litt kraftigere ostene en flott spiss og karakter på ostesausen.

Brie og camembert får også en deilig konsistens og smak hvis de varmebehandles. Både på ostesmørbrød eller i ostesaus. Eller hva med den gamle kjenningen panert camembert? Toppet med et godt solbærsyltetøy, er dette en dessert som gir osteelskeren vann i munnen.