Alt om de syv ostefamiliene

Alt om de syv ostefamiliene

Lurer du på hva forskjell mellom blåmuggost og faste oster er? Ostene deles hovedsakelig inn i syv osetter produksjonsmetode og egenskaper. De deles typisk inn i 7 ulike familier.

Hvitmuggost

Felles for hvitmuggostene er at modningen skjer ved hjelp av utvalgte muggkulturer, som igjen gir den karakteristiske smaken. 

Hvitmuggostenes overflate er dekket av hvitmugg, som gir osten delikat utseende, mild smak og myk konsistens. Hvitmuggostene kan deles inn i tre undergrupper: Camembert, Brie og andre hvitmuggoster.

Perfekt til to, varm en BæråsCammen i ovnen ved 180°C i 12-15 minutter. Servere med honning, pære og valnøtter. Ferdig på 15 minutter.

Blåmuggost

Blåmuggost har en myk, kremaktig konsistens med fyldig og aromatisk smak som kan variere fra mild til skarp. Osten modnes innenfra og ut ved hjelp av spesielle blåmuggkulturer. 

Blåmuggoster har i motsetning til hvitmuggoster muggdannelsen inne i osten, og man ser ofte spor etter nålen muggsoppen er injisert med.

Gjør det enkelt, legg skiver av Nidelven Blå på tynn og sprø toast med kirsebær mandler og linfrø. Topp med fikenmarmelade med portvin. Ferdig på 5 minutter.

Kittmodningsost

Kittmodne osters konsistens er fra halvfaste til bløte, og de kjennetegnes ved en overflate som i farge varierer rundt gult mot oransje.

De vil ofte få en litt bløt overflate og en markant lukt. Disse ostene påsmøres en spesiell modningskultur. 

Smaksintensiteten varierer med modningsgrad og om kulturen bevares eller ikke. Osten får en bløt konsistens og stor smaksdybde.

Lag risotto, bytt ut parmesan med Raudberg og la osten smelte inn i risen. Ferdig på 25 minutter.

Chevre

Chevre er fellesbetegnelsen på oster som er laget av ren geitemelk, og derfor vil man finne oster i denne familien som også er hvitmuggost, kittmodnet ost, fastost, osv.

Det er Frankrike som produserer mest ost av denne typen, men også i andre land produseres oster som hører til i denne familien, blant andre norsk Haukeli Chevre.

Serveringstips!

Del pærer i fire, ta ut kjernehuset, topp med Haukeli Chevre og sett inn i stekeovnen under grill i 3-5 minutter til osten blir gylden. Servere med honning og hakkede mandler. Ferdig på 10 minutter.

Ferskoster/fløteoster

Ferskoster (også kalt fløteoster) har en noe annen fremstilingsmetode enn annen ost. Osten er spiseferdig med en gang og det skjer ingen modning.

Selve osten har liten smak, og det er derfor svært vanlig å tilsette urter,krydder, frukt eller nøtter i osten for å gi denne en viss karakter. Italiensk ricotta er en typisk ferskost, og navnet kommer fra latin - recocta, kokt en gang til.

Lag en dipp med ricotta, crème fraîche, sitronsaft, friske urter, salt og pepper. Server med grisini, rugbrødchips eller grønnsaker. Ferdig på 5 minutter.

  • kr 34 90

    kr 139,60/kg

    Ricotta

    250g Latbri

Smelteost

Smelteost er omsmeltede fastoster, og konsistensen vil variere fra smørbar til fast. Ostene modner ikke lenger og har en relativ nøytral smak. Det er derfor vanlig å tilsette smakstoffer som for eksempel krydder, frukt, skinke eller nøtter.

Man kan også blande inn ost fra andre familier. Smelteoster med ulike smaker passer fint å tilsette sauser eller omelett.

Prøv klassikeren Fryd Crème Kirsebær med salt kjeks og friske jordbær. Pynt med Saba - tyktflytende balsamico fra Modena. Ferdig på 5 minutter.

Fastost

Denne familien er stor og uensartet. Her vil vi finne alt fra halvfaste oster som Raclette og Tilsiter til de veldig faste Parmesantyper. Fastoster lages av melk fra ku, geit, sau og bøffel, eller blandinger av ku, sau og eller geitemelk.

Når fastosten modnes, dannes det noe som kalles tyrosinkrystaller. Disse små krystallene som dannes av at proteiner brytes ned til peptider og videre til aminosyrer, er som smaksbomber i munnen og kan knase litt når du tygger.

Fastoster har som regel lang modning, god holdbarhet og egner seg til alt fra topping på pasta, via gratinering til snacks. Bruk ostehøvel på halvfaste oster og rivjern eller spesialkniv til de veldig faste parmesantypene.

Serveringstips!

Så godt, så enkelt å dele med noen du er glad i. Skjær rause staver av god fastost. Legg ostebitene på et fat eller stor tallerken sammen med kiwibær, granateple og pasjonsfrukt. 

God skinke og ristede mandler passer også til. Ekstra stas blir det hvis du pynter med friske spiselige blomster.