Stevnemøte med ostefat og godt tilbehør

Stevnemøte med ostefat og godt tilbehør

Et ostefat er sosial mat, som gjør at man sitter lenge og koser seg. Fine samtaler og gode smaker setter rammene for en romantisk kveld. Ost og fingermat er perfekt til stevnemøter – da kan du mate både deg selv og den andre.

Husk å ta ut osten ut fra kjøleskapet i god tid før daten kommer. Siden osten bør være romtemperert, kan den anrettes et par timer i forkant. Da får du også god tid til å pynte deg litt ekstra for din Valentines-date!

Eksperimenter med nye oster, det finnes mange spennende små regionale osteprodusenter. Spør gjerne i butikk om tips! En god idé er å sette sammen en blanding av klassiske oster og nye favoritter, så blir ostefatet noe for enhver smak. Hvis du liker en spesiell type ost  kan du ta utgangspunkt i denne når du lager ostefatet. Det finnes ulike typer oster; sinte, milde og modne. Nedenfor finner du 3 ostefat som alle er sikre vinnere:

De aller fleste oster kler det samme tilbehøret.  Men ønsker du å finspisse smakskombinasjonene, finnes det marmelader som er skreddersydd for enkelte ostetyper, for eksempel til brie og roquefort. Lesgards marmelade er produsert i Frankrike, har svært god smak og er tilpasset de ulike ostetypene. En favoritt er pæremarmelade med koriander og kanel - denne passer perfekt til ferske oster som philadelphia og mascarpone. Eller hva med marmelade med smak av blåbær og villtimian? Denne er fin til faste oster som gruyère og emmentaler. 

Det finne også egne kjeks som er smaksatt og krydret med ulike urter for å harmonere med en spesiell ost. Prøv kjeks med tørket fiken! Denne er kjempegod med blåmuggost. 

Ulike typer nøtter er også smakfullt tilbehør - både naturelle, ristede og saltete.

Har du prøvd brente mandler til brie eller camembert? En nydelige smakskombinasjon.

Ønsker du litt sunnere tilbehør, finner du mye spennende i frukt og grønt avdelingen. Fersk fiken, pære, eple og druer passer med nesten alle oster. Tørket frukt som aprikos, dadler og tranebær gir fin sødme til skarpe og modne oster.

Friske bær tilfører både syre, friskhet og sødme, og er dessuten nydelig å pynte med. Stangselleri og paprika er klassikere som alltid smaker like godt.

Topp det hele med litt flytende honning.   

Hvis du er i ekstra romantisk humør kan du servere pepperkaker med blåmuggost. Et annet godt tips er faktisk sprøstekte vaffelhjerter! Vafler uten for mye sukker, passer veldig godt sammen ost. Disse kan stekes på forhånd og smaker like godt kalde. Dander vaflene i en kurv sammen med kjeks.