Så enkelt lager du ostefat til dessert

Så enkelt lager du ostefat til dessert

Et ostefat er enkelt og godt, og krever ikke mye tid på kjøkkenet.

Bytt ut tradisjonell dessert med et ostefat! På et ostefat kan du velge akkurat de ostene og det tilbehøret du ønsker.

Ostefat til dessert passer ekstra godt om du for eksempel har spist fisk til middag. Fisk er sunn mat som gjør deg behagelig mett, og da kan du gjerne velge en litt mektigere dessert. Det trenger ikke å være mer avansert enn et par-tre ulike oster, kjeks og litt fersk frukt eller chutney.

Slik lager du det perfekte ostefatet

  1. Velg oster de fleste liker. Det viktigste er at alle finner en eller flere oster på fatet de liker, og da er brie, Camembert, blåmuggost og en vellagret Jarlsberg gode alternativer. Beregn. 150 gram ost per person.
  1. Hold tilbehøret enkelt. La gjerne ostene få spille hovedrollen, og server tilbehør som fikensyltetøy, frisk fiken, hasselnøtter, nøytrale kjeks og flytende honning.
  1. La ostene modne i romtemperatur. Romtemperert ost smaker mye bedre enn kald ost, så husk å ta ut ostene av kjøleskapet en time før servering.

Flere tips til ostefatet

Et ostefat kan varieres i det uendelige, og blant de 2500 matskattene våre, finner du mange deilige oster som gjør seg godt på et ostefat.

Hva med en moden og smaksrik Camembert og Gruveost fra Eiker Gårdsysteri, Blåmandag fra Den Blinde Ku eller Raudberg fra Himmelspannet? 

Generelt er ulike typer nøtter, frukt og grønt en vinner på ostefatet. Både salte og ristede nøtter er godt til ost, og blant annet er brente mandler til brie eller camembert en nydelig smakskombinasjon.

Av frukt passer pære, eple og druer til nesten alle oster, og av tørket frukt smaker aprikos, dadler og tranebær godt til ost. Vil du heller ha chutney eller syltetøy, kan vi anbefale plomme- eller fikensyltetøy.

Bon appétit!