4 gode pizzasauser

Forny pizzaen med hjemmelaget saus!

Gode sauser kan gjøre mye for en hjemmelaget pizza. I Italia kaller de pizza med rød saus for "pizza rosso" og den med hvit saus for "pizza bianca". Videre finnes det mange gode varianter av dem begge, men her får du noen favoritter: 

Rød saus

Rask og god tomatsaus:
2 fedd hvitløk
2 stk sjalottløk
2 ss olivenolje
1 boks Mutti cherrytomat (Eller andre gode hermetiske tomater)
5 ss god olivenolje
2 ss frisk hakket oregano
Salt og pepper

Hemmeligheten her er skikkelig gode tomater, og de finner du ofte på boks! Noen velger å koke tomatsausen for å konsentrere smaken, mens andre liker den friske og gode tomatsmaken av gode tomater.
Fres ett fedd hvitløk og 2 stk finhakkede sjalottløk i 2 ss olje i en kjele. Når de har blitt blanke i fargen tar du det over i en bolle. Tilsett en boks med skikkelig gode tomater, f.eks Mutti cherrytomater eller ett glass god Italiensk tomatpulp. Pisk inn 5 ss god olivenolje, med en stavmikser, eller rør det inn med en visp dersom du ønsker mer biter i sausen. Du kan smaksette pizzasausen med litt frisk oregano, eller du kan ha dette oppå pizzaen. Fordel sausen på pizzaen (Pass på å ikke smøre et for tykt lag på).

Topp pizzaen med litt ost, gjerne noen smaksrike typer, ikke for mye, på en god pizza skal det være hårfin balanse mellom osten, tomatsausen og bunnen. Litt fersk mozzarella, noen biter taleggio og litt revet parmesan er nydelig! Ha på topping etter eget ønske, f.eks grillet paprika, salsiccia (Klem kjøttet ut av pølsa til små boller.) pinjekjerner, mozzarella og/eller Italiensk salami. Riv over litt frisk parmesan og litt god olivenolje og dryss over litt oregano rett før servering. Det er mye som er godt, men den aller, aller beste er kanskje en plain Margherita, da smaker man virkelig kvaliteten og samspillet mellom de fantastiske smakene i , bunn, tomat og ost.

Hvit saus

Den hvite sausen på pizza Bianca kan være alt fra en kokt, hvit «bechamelsaus» med ost og litt hvitvin, til creme fraîche, og / eller ricotta smaksatt med urter, og smaksrike oster som f.eks Provolone og parmesan.
En klassisk Pizza Bianca er ikke ulik en Focaccia, og ofte kan den toppes med kun god olivenolje, poteter i syltynne skiver, litt salt og urter. 

Kremet pizzasaus
Perfekt til pizza med f.eks kantareller, spinat og løk.
4 ss smør
3 fedd hvitløk
3 dl revet parmesan
1,25 dl kremfløte
½ dl hvitvin
1 ts maizenna utrørt i 2 ss vann
salt og pepper

Smelt 1 ss av smøret i en kjele, tilsett hvitløken og la den frese på medium varme i 2 – 3 minutter, uten at den tar farge. Tilsett vinen og kok den nesten helt inn. Tilsett fløte og kok opp, tilsett maizenna utrørt i kaldt vann, la småkoke i 2 minutter til fløten tykner litt. Rør inn resten av smøret så det smelter, tilsett osten, salt og pepper og varm det på lav varme mens du rører, til osten er smeltet. Kjør sausen glatt med en stavmikser. Avkjøl noe, før du fordeler sausen over pizzaen. Topp pizzaen med f.eks stekt kantarell, litt forvellet spinat, og noen ringer løk før den grilles.

Hvitløksaus
Ingen ost i denne sausen, men den er proppfull av hvitløk. Osten kan du tilføre på toppen av pizzaen.


5 fedd hvitløk, finhakket
1 ss smør
3 ss hvetemel
2,5 dl melk
Salt og pepper

Smelt smøret I en kjele, tilsett hvitløk og la det hele freses I 3 minutter på lav varme så hvitløken ikke tar farge. Tilsett melet og la det ferse i kjelen i 3 minutter, mens du hele tiden rører. Tilsett melken og rør godt om. Kok opp og la småkoke i 5 minutter før du smaker til med salt og pepper. Om du ønsker kan denne sausen smakes til med ost til slutt. Passer til pizza med f.eks chorizo, tomat, oliven og litt gorgonzola

Ricotta og Creme fraiche
2 dl creme fraîche
2 dl ricotta
1 ss frisk basilikum, finsnittet
1 ss frisk oregano, finhakket
2 ss olivenolje
salt og pepper

Alt blandes godt sammen og pizzaen toppes med dette. Passer godt på pizza med f.eks røkt laks, chevre og vårløk.

Finn oppskrift på den perfekte pizzabunnen her.