Edle dråper

Det er ikke rart om du synes det er vanskelig å velge ut gode matoljer. I hyllene hos MENY finner du mer enn 30 ulike varianter, og i de største butikkene våre har vi nesten 100 forskjellige varianter. Her får du litt grunnleggende opplæring om olivenoljer.

Sammenligner vi oss med Hellas, Tyrkia, Spania og Italia, er det norske forbruket av olivenolje ekstremt lavt. Det er synd, for olivenolje er jo ekstremt sunt for kroppen.

Selv om forbruket øker jevnt og trutt, forbruker nordmenn bare en halv liter i året. Men husk at noen få dråper på maten øker smaksopplevelsen. Prøv olivenolje på en nystekt biff, fisk, pizza, salater, tomat, i sauser og på pasta. 

Kort innføring olivenpressing

Du har sikkert sett både grønne og sorte oliven, men vet du hva som er forskjellen? Kortsagt – de grønne er ikke modne og de sorte er modne. Oliven høstes fra september til mars, avhengig av ønsket smak. I september/oktober er olivenene grønne og syrlige, men etter hvert blir de sorte og milde i smak. Dermed blir oljesmaken forskjellig.

Pressingen av olivenfruktene bestemmer om olivenoljen kan kalles olivenolje, virgin eller extra virgin. Virgin-oljene kaldpresses, mens de andre olivenoljene varm presses. For å kunne kalles extra virgin, som er den beste og dyreste oljen, er det et krav at pressing av oljen skal skje innen 24 timer etter at olivenene er plukket, og kun én gang. De mest seriøse produsentene presser innen fire timer. 

Tips! Olivenolje er ferskvare og blir ikke bedre av lagring. Oppbevar den mørkt med korken på, men aldri i kjøleskapet.