Ekspertenes egne marinader

Ekspertenes egne marinader
Selv om kjøtt smaker godt i seg selv må man alltids ha litt krydder for at opplevelsen skal bli fullkommen. Når det kommer til grilling av kjøtt er det derfor marinader som gjelder. Marinader tilfører fett, syre og ulike kryddersmaker slik at kjøttstykket blir saftigere, mørere og mer smakfullt. Hvem sier vel nei takk til det?

Se video om marinade til rødt kjøtt over 

Glasert og smakfull

En annen form for smakstilsetter som løfter kjøttet til nye høyder er glaze. I motsetning til vanlige marinader som gjerne trenger litt tid for å trekke inn i kjøttet, skal glaze påføres mens kjøttet er på grillen. Dette brukes for å gi kjøttet en blank og smaksfull overflate. 

Prøv vår Barbequeglaze her, det er superenkelt.

– Glazer er som regel sukkerholdig, så tilsett det på slutten av steketiden for å unngå at sukkeret blir brent, sier Ingrid Slokvik, en av kokkene fra Meny Lauget.

Du får kjøpt ferdig glaze hos Meny, men det aller beste er jo å lage den selv. 

BBQ-glaze - steg for steg video

Meny-Laugets marinader

Meny-Lauget er stadig på jakt etter nye gode smaker, og denne sommeren lanserer de Laugets egen serie med smakfulle marinader som tar grillmiddagen til nye høyder. Med seks ulike marinader å velge mellom bør det være noe for enhver smak. Og dersom du kjøper kjøtt eller fisk fra en av Meny’s ferskvaredisker får du med én av disse marinadene på kjøpet.

Her finner du klassikere som peppermarinade og BBQ-marinade, og en frisk urtemarinade med rosmarin og hvitløk. Ønsker du noe mer eksotisk kan du prøve deg på den texmex-inspirerte Adobo-marinaden eller en asiatisk 5-spice som balanserer det søte med det sure. Og hvis du er ute etter smaker som bidrar med litt futt, da bør du gå for chilimarinaden.

Enkelt å lage selv

Men det er ingenting i veien for å lage sin egne marinade – og det er slett ikke så vanskelig heller. Alle marinader baserer seg nemlig på en grunnoppskrift med olje, syre og smakstilsetning, og her finnes det mye forskjellig å velge mellom.

Når du skal velge olje kan det lønne seg å gå for en smaksnøytral variant, som for eksempel rapsolje fra Odelina, eller bestselgeren solsikkeolje fra Eldorado. Mens syren i marinaden kan være rødvin, eddik, sitron eller lime – alt ettersom hva du foretrekker, eller hva slags type kjøtt du skal marinere.

Video av marinade til hvitt kjøtt

Når det kommer til smakstilsetninger finnes det mange muligheter, og du må gjerne prøve deg frem med dine personlige krydder- og smaksfavoritter. Det kan være pepper, ulike krydderurter, eller chili og hvitløk for å nevne noe. Ønsker du å få litt erfaring før du prøver deg på dine egenkomponerte marinader kan du for eksempel teste ut marinadeoppskriftene til Ingrid Slokvik fra Meny Lauget. F.eks denne rødvinsmarinaden (under) - et godt valg til lam og storfekjøtt.

– Et tips er å bruke en pose når du marinerer kjøttet, for da får du marinade på alle sider av kjøttet, og det er lett å vende på det underveis, avslutter Slokvik.

Rødvinsmarinade

  • 1 dl rødvin
  • 1 dl olje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss finhakket timian og oregano
  • 2 laubærblad

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene godt sammen i en skål, og legg kjøttet som skal marineres over i en frysepose, og hell marinaden over.