De 10 mest stilte spørsmål om ribbe

De 10 mest stilte spørsmål om ribbe
At mange har prestasjonsangst før de skal steke ribba er det ingen tvil om. Derfor har vi satt opp ti mest stilte spørsmålene, med svar!

1. Jeg har fått ansvar for å steke ribbe for første gang, har prestasjonsangst, hjelp!

Følg ribbeoppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor når den er litt  fetere. Damp gjerne litt ekstra lenge. Ikke glem å bruke tallerken under.

2. Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varme opp ferdig stekt ribbe?

Ja, det går helt fint, stek den ferdig, som du hadde gjort på julaften. Det er viktig at du da får sprø svor, ellers blir den heller ikke sprø ved oppvarming. Avkjøl på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsstykker og varmes sammen med medisterkaker og pølser ca 30 min. på 200 grader.

3. Hvordan rekker jeg både ærend og ribbe på julaften? 

Vet du at du må ut å levere gaver på julaften, eller har andre ting på programmet i tillegg til ribba? Stek ribba ferdig dagen før, eller tidlig om morgenen. Ha ferdigskrelte poteter, gjør klart alt tilbehør til oppvarming. Dekk bordet dagen før. Gjør alt klart i langpannen (se over). Når du kommer hjem setter du langpannen i ovnen, setter over potetene og varmer tilbehøret.  

4. Jeg skal feire jul på hytta. Kan jeg få til sprø svor i gassovn?

Gassovn skal fungere bra. Den har ikke grill, så ribba må settes litt høyt i ovnen mot slutten av steketiden. Skru opp tempen og ha døra litt på gløtt (tresleiv i dørsprekken). Er du i tvil stek ribba hjemme og varm den i ovnen (som over).

5. Kan jeg fryse ferdig ribbe, og få sprø svor?

SDet er vanskelig å få sprø svor etter at den er frossen. Den mister lett konsistensen og blir litt ”gummiaktig”. Velg heller å steke ribba 1-3 dager i forveien, og oppbevbar den i kjøleskap.

Rå ribbe har relativt kort holdbarhet i fryseren. Anbefalt ca. 3 mnd. Maks 6 mnd (fettet harskner lett, men det er ikke farlig, smaker bare ikke så godt).

Ribbe fra i fjor er ikke julemat! Den skulle du ha spist opp i sommer (på grillen)!  

6. Hvor mye ribbe trenger jeg per person?

Skal du ha kald ribbe til julefrokost? Generelt beregnes ca 500 g pr. pers, da er det nok til julefrokosten også.  

7. Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden? Hva er steketiden pr. kg ribbe?

Nei! Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden. Dessuten må ribbe uansett steke over 2 timer til sammen for at kjøttet skal bli mørt, og slippe bena.  

8. Kan jeg steke medisterkaker og pølser sammen med ribba?

Du kan varme opp medisterkaker og steke pølsebiter sammen med ribba de siste 20-30 minuttene av steketiden.  

9. Hvor lang holdbarhet er det på tint ribbe?

Hvis du salter og peprer den så fort den er tint ca. 3-5 dager. Rå tint ribbe har kun holdbarhet i 1-2 dager.  

10. Jeg har kjøpt fersk ribbe, og det er 7 dager igjen til julaften. Må jeg fryse den?

Tvilstilfelle… Hvor lenge har den ligget i butikk? Har du skikkelig kaldt kjøleskap? 2-3 grader? La den ligge i kjøleskapet i 3 dager. Gni den inn med salt og pepper 3-4 dager før, og pakk den i matpapir. Ikke plast eller folie. Ikke 100 % sikkert!

Hvis du ønsker 100 % sikkerhet putt den i fryseren, ta den ut ca. 4 dager før. Tines 1 døgn og saltes og pepres. Ligge i kald kjøleskap maks 3 grader.

Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe. Industrifrysing er bedre enn hjemmefrysing. (Mer effektiv frysing = bedre resultat)