Det er forskjell på ribbe

Det er forskjell på ribbe
Tynnribbe av svin holder stand som julens mest populære måltid, men det finnes også flere ribbevarianter. Her får du en ribbeguide som forklarer deg forskjellen. Og husk at vi i MENY gjerne ruter svoren for deg!

MENY tilbyr tynnribbe, juleribbe og familieribbe mot jul. Fra ferskvaredisken, som pakket fersk, eller som frossen, for dem som ønsker det.

Den ferske tynnribba er den varianten som historisk har stått for den største andelen av salget i MENY. Dette er en råvare det dessverre er større etterspørsel etter enn vi får tilgang på, så derfor har vi utviklet en variant som vi kaller juleribbe.

Tynnribbe
Den enkleste og absolutt mest populære ribben. En tynnribbe er et jevnt stykke av ribbesiden uten kotelettkam. Enkelt forklart er det sideflesk med ben og svor.

Juleribbe
Dette er en variant av tynnribbe, men hvor ytrefileten sitter på. Du får da den tradisjonelle ribbevarianten med fettmarmorering inni, og i tillegg en del av ytrefileten som er mindre fet. 

Familieribbe
Dette er ”billigvarianten” vår. Dette er en ribbevariant med kotelettkam, men hvor noe av kambeinet er skåret bort. Denne ribba er svært populær blant barnefamilier.

Hvilken produsent av ribba skal du velge?

Én ting er stykningsdelene – vel så viktig er produsentene av ribba. MENY-Lauget, har i flere år smakt seg gjennom de ulike produsentenes ribber, og de er ikke i tvil: det finnes mye god ribbe!

En av de beste du finner hos MENY er Jæren Smak ribbe, som er utviklet i samarbeid med MENY-Lauget.

Jæren Smak ribbe

Spesielt utvalgte gourmetribber fra store svin. Håndskåret og perfekt marmorert, med mye kjøtt og mye smak. Dyrevelferd står i fokus for Jæren Smak-grisene. De har ekstra romslig med plass i båsen, spesielt godt fôr, kort vei til slakteri og høyere slaktevekt, som betyr at dyrene får leve lenger og bedre. Grisene får ikke antibiotika og i fjøset på slakteriet får de faktisk spilt spesialkomponert musikk av Thomas Dybdahl som roer dem ned. Ribbene fryses, slik at du kan sikre deg den beste ribba i god tid før jul. Finnes kun i begrenset antall. Noen få MENY-butikker tilbyr også fersk Jæren Smak ribbe. Ribba ble kåret til årets kjøttprodukt i ”Det norske måltid” i 2016. 

Dry Aged

Vi kan også tilby Dry Aged-ribbe både fra Trondheim Slaktehus, under merket Jacobs Utvalgte, og Prima Jæren. Jacobs Utvalgte Dry Aged-ribbe er en saftig og mør tørrmodnet ribbe fra utvalgte dyr. Ribba tørrmodnes uten bruk av emballasje, i kontrollert temperatur og luftfuktighet. Dette er en gammel modningsmetode som gir kjøttet en ekstra karakter og spesielt god smak. Tørrmodning gir også en porøs og sprø svor.

Økologisk ribbe i utvalgte butikker
Grøstad gris ribbe er en førsteklasses familieribbe av økologisk gris. Dette er frilandsgriser som går fritt rundt hele året – ute eller inne. De bestemmer selv om de vil ta seg en middagslur i solen eller gå i skogen og grave etter røtter. Ribba tilbys dessverre ikke til hele landet fordi produksjonen ennå er for liten, men spør etter økologisk ribbe fra Grøstad gris i din butikk. Les mer om ribbe fra Grøstad gris her.

Ble du veldig ribbesulten?

MENY tilbyr varm, nystekt ribbe fra varmeskapet hver eneste dag, i tillegg til ferdig ribbetallerken med julesaus. Raskt og enkelt.