Ribbe til jul - hva har du å velge blant?

Tynnribbe av svin holder stand som julens mest populære måltid, men det finnes også flere ribbevarianter. Her får du en ribbeguide som forklarer deg forskjellen. Og husk at vi i MENY gjerne ruter svoren for deg!

Les om julens "snakkis-ribbe" i Dabladet!

Du finner et stort utvalg av ribbe til enhver smak, pris og størrelse hos MENY. Vi tilbyr tynnribbe, juleribbe og familieribbe mot jul, enten pakket fersk eller som frossen.

Enten du serverer ribbe på julaften eller i romjulen, ønsker man alltid å få sprø svor. Det fremste tipset er, ifølge Lene Kristiansen, ferskvaresjef hos MENY Rona og medlem av MENY-Lauget, å gå for en ribbe med godt fettlag. Den gir mye mer smak enn en mager ribbe, og gjør det enklere å få sprø svor.

– Ellers bør du gni den med mye salt, følge oppskriften, bruke tallerken under og gjerne dampe den ekstra lenge – da blir det garantert bra resultat. Det er bedre å dampe den for lenge enn for kort, forteller Lene.

Men hvilke ribbetyper har man å velge mellom?

Tynnribbe

Den enkleste og absolutt mest populære ribben. En tynnribbe er et jevnt stykke av ribbesiden uten kotelettkam. Enkelt forklart er det sideflesk med ben og svor.

- Den ferske tynnribba er den varianten som historisk har stått for den største andelen av salget i MENY, forteller Lene.

Juleribbe

Dette er en variant av tynnribbe, men hvor ytrefileten sitter på. Du får da den tradisjonelle ribbevarianten med fettmarmorering inni, og i tillegg en del av ytrefileten som er mindre fet. 

- Tynnribbe er en råvare det dessverre er større etterspørsel etter enn vi får tilgang på, så derfor har vi utviklet en variant som vi kaller juleribbe, forteller Lene.

Familieribbe

Dette er ”billigvarianten” vår. Dette er en ribbevariant med kotelettkam, men hvor noe av kambeinet er skåret bort. Denne ribba er svært populær blant barnefamilier.

Hvilken ribbeprodusent skal du velge?

Én ting er stykningsdelene – vel så viktig er produsentene av ribba. MENY-Lauget, har i flere år smakt seg gjennom de ulike produsentenes ribber, og de er ikke i tvil: det finnes mye god ribbe!

Jæren Smak ribbe

En av de beste du finner hos MENY er Jæren Smak ribbe, som er utviklet i samarbeid med MENY-Lauget. Jæren Smak har MENY-lauget klassifisert som Matskatt fra Rogaland, et kvalitetsstempel som kun tildeles leverandører og produsenter som tilbyr produkter av høy kvalitet.

Spesielt utvalgte gourmetribber fra store svin. Håndskåret og perfekt marmorert, med mye kjøtt og mye smak. Dyrevelferd står i fokus for Jæren Smak-grisene. De har ekstra romslig med plass i båsen, spesielt godt fôr, kort vei til slakteri og høyere slaktevekt, som betyr at dyrene får leve lenger og bedre.

Grisene får ikke antibiotika og i fjøset på slakteriet får de faktisk spilt spesialkomponert musikk av Thomas Dybdahl som roer dem ned. 

Ribbene fryses, slik at du kan sikre deg den beste ribba i god tid før jul. Finnes kun i begrenset antall.

Noen få MENY-butikker tilbyr også fersk Jæren Smak ribbe. Ribba ble kåret til årets kjøttprodukt i ”Det norske måltid” i 2016. 

Dry Aged

Vi kan også tilby Dry Aged-ribbe både fra Trondheim Slaktehus, under merket Jacobs Utvalgte, og Prima Jæren. Jacobs Utvalgte Dry Aged-ribbe er en saftig og mør tørrmodnet ribbe fra utvalgte dyr.

Ribba tørrmodnes uten bruk av emballasje, i kontrollert temperatur og luftfuktighet. Dette er en gammel modningsmetode som gir kjøttet en ekstra karakter og spesielt god smak. Tørrmodning gir også en porøs og sprø svor.

 

Økologisk ribbe i utvalgte butikker

Grøstad ribbe er en førsteklasses familieribbe av økologisk gris.

Dette er frilandsgriser som går fritt rundt hele året – ute eller inne. De bestemmer selv om de vil ta seg en middagslur i solen eller gå i skogen og grave etter røtter. Les mer om hvordan Dagsavisen beskriver livet til grisene på Grøstad her.

Ribba tilbys dessverre ikke til hele landet fordi produksjonen ennå er for liten, men spør etter økologisk ribbe fra Grøstad i din butikk. Les mer om ribbe fra Grøstad gris her.

Vårt billigste alternativ

Tynnribbe fra First Price ca 2kg, som er frossen med svor er vårt billigste alternativ. 

 

Ribbesulten?

MENY tilbyr varm, nystekt ribbe fra varmeskapet hver eneste dag, i tillegg til ferdig ribbetallerken med julesaus. Raskt og enkelt.