Ribbe til jul - hva har du å velge blant?

Ribbe til jul - hva har du å velge blant?

Her får du en ribbeguide som forklarer deg forskjellen på de ulike typene ribbe. Husk at vi i MENY gjerne ruter svoren for deg! Og vi avslører årets best i test...

Du finner et stort utvalg av ribbe til enhver smak, pris og størrelse hos MENY. Vi tilbyr tynnribbe, juleribbe og familieribbe mot jul, enten pakket fersk eller som frossen.

Best i test!

Fersk krydret tynnribbe fra MENY nådde til topps i testen til TV 2 Hjelper Deg 2018. Juryen bestod av landbruks- og matminister Bård Hoksrud, kjøkkensjef Eirik Lillebø og matskribent Marit Røttingsnes Westlie (Fru Timian).

Årets testvinner får du kun hos MENY! Kjøp den her:

MENYs ribbe er best i test!

MENYs ribbe er best i test!

Fersk, krydret tynnribbe fra MENY ble kåret til testvinner i årets ribbetest ...

Juryens begunnelse: "Med saftig kjøtt og sprø svor er det den ferdigkrydrete ribba fra Meny som seiler opp som den beste i testen. 

– Svoren var helt perfekt synes jeg. Ordentlig god smak og det knaser skikkelig godt, sier Hoksrud. 

– Dette var fryktelig godt. Denne ribben vil noe, sier Lillebø.

Hvilken type ribbe velger du?

Enten du serverer ribbe på julaften eller i romjulen, ønsker man alltid å få sprø svor. Det fremste tipset er, ifølge Lene Kristiansen, ferskvaresjef hos MENY Rona og medlem av MENY-Lauget, å gå for en ribbe med godt fettlag. Den gir mye mer smak enn en mager ribbe, og gjør det enklere å få sprø svor.

- Ellers bør du gni den med mye salt, følge oppskriften, bruke tallerken under og gjerne dampe den ekstra lenge – da blir det garantert bra resultat.

Det er bedre å dampe den for lenge enn for kort, forteller Lene.

Men hvilke ribbetyper har man å velge mellom? 

Tynnribbe

Den enkleste og absolutt mest populære ribben. En tynnribbe er et jevnt stykke av ribbesiden uten kotelettkam. Enkelt forklart er det sideflesk med ben og svor. 

- Den ferske tynnribba er den varianten som historisk har stått for den største andelen av salget i MENY, forteller Lene. 

- Den ferske tynnribba er den varianten som historisk har stått for den største andelen av salget i MENY, forteller Lene. 

Tynnribbe er en råvare det dessverre er større etterspørsel etter enn vi får tilgang på, så derfor har vi utviklet en variant som vi kaller juleribbe.

Juleribbe

Dette er en variant av tynnribbe, men hvor ytrefileten sitter på. Du får da den tradisjonelle ribbevarianten med fettmarmorering inni, og i tillegg en del av ytrefileten som er mindre fet. 

Familieribbe

Dette er ”billigvarianten” vår. Dette er en ribbevariant med kotelettkam, men hvor noe av kambeinet er skåret bort. Denne ribba er svært populær blant barnefamilier.

Hvilken ribbeprodusent skal du velge?

Én ting er stykningsdelene – vel så viktig er produsentene av ribba. MENY-Lauget, har i flere år smakt seg gjennom de ulike produsentenes ribber, og de er ikke i tvil: det finnes mye god ribbe!

Jæren Smak ribbe

En av de beste du finner hos MENY er Jæren Smak ribbe, som er utviklet i samarbeid med MENY-Lauget. Jæren Smak har MENY-lauget klassifisert som Matskatt fra Rogaland, et kvalitetsstempel som kun tildeles leverandører og produsenter som tilbyr produkter av høy kvalitet.

Spesielt utvalgte gourmetribber fra store svin. Håndskåret og perfekt marmorert, med mye kjøtt og mye smak. Dyrevelferd står i fokus for Jæren Smak-grisene. De har ekstra romslig med plass i båsen, spesielt godt fôr, kort vei til slakteri og høyere slaktevekt, som betyr at dyrene får leve lenger og bedre.

Grisene får ikke antibiotika og i fjøset på slakteriet får de faktisk spilt spesialkomponert musikk av Thomas Dybdahl som roer dem ned. 

Ribbene fryses, slik at du kan sikre deg den beste ribba i god tid før jul. 

Slik lages ribbe fra Jæren Smak

Slik lages ribbe fra Jæren Smak

Den beste ribba kommer fra en gris som har det godt. Vi tok turen til gården...

Dry Aged ribbe

Noen MENY-butikker kan tilby Dry Aged-ribbe fra Trondheim Slaktehus, under merket Jacobs Utvalgte. Jacobs Utvalgte Dry Aged-ribbe er en saftig og mør tørrmodnet ribbe fra utvalgte dyr. 

Ribba ble kåret til årets kjøttprodukt i ”Det norske måltid” i 2016. 

Ribba tørrmodnes uten bruk av emballasje, i kontrollert temperatur og luftfuktighet. Dette er en gammel modningsmetode som gir kjøttet en ekstra karakter og spesielt god smak. Tørrmodning gir også en porøs og sprø svor.

Økologisk ribbe i utvalgte butikker

Grøstad ribbe er en førsteklasses familieribbe av økologisk gris.

Dette er frilandsgriser som går fritt rundt hele året – ute eller inne. De bestemmer selv om de vil ta seg en middagslur i solen eller gå i skogen og grave etter røtter. 

Ribba tilbys dessverre ikke til hele landet fordi produksjonen ennå er for liten, men spør etter økologisk ribbe fra Grøstad i din butikk. 

Vårt billigste alternativ

Tynnribbe fra First Price ca 2kg, som er frossen med svor er vårt billigste alternativ. 

Ribbesulten?

Du finner varm, nystekt ribbe fra varmeskapet hver eneste dag, i tillegg til ferdig ribbetallerken med julesaus. Raskt og enkelt.

Du kan også kjøpe ferdistekt, kald ribbe i nettbutikken. Klar til å varmes opp og nytes hjemme: