Slik får juleribba sprø svor og deilig smak

Svineribbe troner fremdeles øverst på pallen som nordmenns favoritt på juleaften. Visste du at ribbe har vært en norsk tradisjon ved juletider helt siden før-kristen tid og vinterblotet?

Det sies at nordmenn konsumeres ca 3 000 000 kg rundt juletider, hvert år! Da er det viktig å vite litt om hvordan denne skal serveres, så her kommer noen tips.

Klikk for å lese om de ulike typene ribbe.

Slik får du sprø svor:  

  • Ha rikelig med salt på ribba og la den ligge i 1-2 dager.
  • Rut svoren med en skarp og spiss kniv ca. ½ cm ned i spekket.
  • Alternativt til å salte ribba kan du marinere den over natten i eplejuice og med noen nellikspiker stukket inn i rutene på svoren. 
  • Legg en tallerken på en langpanne, legg ribba over slik at tallerkenen ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og svoren blir lettere sprø.
  • Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Dersom det ikke skjer, kan du sette den øverst i ovnen under grillen eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.

Gi ribba deilig smak 

Du kan godt ha noen hele hvitløksfedd, timian og einebær sammen med ribba når den steker. Disse setter ikke kraftig smak, men gir en ekstra piff til kraften/sjyen i langpanna som skal brukes til saus.

Tilbehør

medisterkaker

Surkål og rødkål er noe av det vanligste tilbehøret til ribbe, sammen med potet. I tillegg velger mange å servere både pølser og medisterkaker sammen med ribba. Brun saus er også for mange et fast innslag. 

Tips til både nye og gamle favoritter er: