7 kjappe fakta om svinekjøtt

Visste du dette om svinekjøtt?

Fjerne fett og ben før eller etter tilberedningen? 

Jo mer fett du skjærer bort før tilberedning, jo mindre karakter får kjøttet, ettersom mye av smaken sitter i fettet. Kjøtt med ben blir også saftigere enn det kjøttet som tilberedes uten ben. 

Er det mye fett i svinekjøtt? 

Renskåret svinekjøtt innholder bare to til fem prosent fett. Nesten 60 % av fettet i svinekjøtt er umettet, altså fett som er godt for hjertet. Når du steker kjøttet, siver dessuten 10-15 prosent av fettet ut i pannen. 

Må svinekjøtt være gjennomstekt? 

Nei, nesten, eller så vidt gjennomstekt, med en kjernetemperatur på 68-70 °C gir som oftest perfekt resultat. 

Noen norske tradisjonsretter av svin: 

Julemat: Ribbe, juleskinke, medisterkaker/pølser, sylte, syltelabber og leverpostei. Ellers i året: Lapskaus, Flesk og duppe og erter, salt kjøtt og flesk.  

Hva er spekeskinke? 

Spekeskinka er den vanligste formen for spekemat. Den er fra låret på grisen, og finnes i mange varianter og kvaliteter. Å speke er det samme som å tørke kjøtt. Det er altså vannet i kjøttet som er trukket ut ved bruk av salt og luft(tørking). 

Kan gravide spise svinekjøtt? 

Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Spis svinekjøtt og kos deg! 

Har svinefett negativ virkning på kolesterolet i blodet? 

I svinekjøttet er mesteparten av fettet enumettet, mens noe er også flerumettet. Det enumettede fettet har nøytral effekt på kolesterolet, mens det flerumettede har en gunstig effekt på kolesterolverdiene i blodet.

Bruken av svinekjøtt: 

Nakke 

Hel nakke blir vanligvis brukt til koteletter, men uten ben er den ypperlig til en liten stek. Nakkekoteletter skjæres fra nakken og er ekstra saftige fordi fettet er finfordelt i kjøttet. Passer ypperlig til grilling og ovnssteking 

Bog 

Svinebog egner seg godt som lettsaltet kokekjøtt og til gryteretter. Skåret i skiver er den ypperlig til grilling. 

Side med ben 

Siden på grisen kan brukes på mange måter. Den mest kjente er ribbe. Siden blir også brukt til å lage bacon og lettsaltet flesk. En del havner også på grillen i form av grillribbe i skiver. 

Knoke 

Kan kjøpes fersk, saltet eller saltet og røkt. Knoker trenger lang tilberedningstid, men er absolutt verdt å vente på. Store, kjøttfulle knoker spises gjerne med kålrotstappe eller surkål og poteter. Knoker er også ypperlige til ertesuppe, lapskaus og andre gryteretter. Griselabb består for det meste av sener, fett og brusk, lettsaltet og kokt blir den til syltelabber, som er en delikatesse på julebordet. 

Kam 

Kotelettkammen består av ytre- og indrefileten og selges hel, med og uten ben eller oppdelt i koteletter. Ytrefilet kan tilberedes hel eller den kan skjæres i skiver til biffer. Indrefilet er den aller møreste delen. Filetene kan stekes hele eller i skriver. Indrefileten må stekes forsiktig og kan gjerne være litt rosa inni. Koteletter er egentlig ytre og indrefilet med ben og fettrand. Filetkoteletter er uten indrefilet og med mindre ben.