Julens skinkestek

Julens skinkestek
For mange hører skinkestek julen til. Klassisk tilbehør er rødkål, poteter og saus, men her kan du også være kreativ å prøve nye, spennende varianter.

Skinkestek bør absolutt ha en fast plass på middagsbordet i julen. Skinke er det samme som låret på grisen, og skinka er grisens mest kjøttfulle del.

Skinkestek er både magert kjøtt, og bra med sprø svor på utsiden. Dermed er dette mat som passer for de fleste. 


Tilberedning 

Krydre steken med salt og pepper. Hvis svinesteken har svor, så ruter du denne som du ruter en ribbe. Stek den i ovnen på 180 grader til den har en kjernetemperatur på 70 grader. La den hvile i ca 10 minutter før servering. 


Tilbehør 

Svinestek passer godt sammen med klassisk tilbehør som surkål og kokte poteter, men også sammen med stekte epler, svisker og tilbehør som tilfører både friskhet og sødme.

Men dette er langt fra det eneste som passer til!

Hva med å prøve: 

Glaserte grønnsaker

Waldorfsalat

Honningstekte epler, svisker og løk

• Kålrotstappe/ kålrabistappe

Stekt rosenkål med rosiner, chili og ingefær

• Rotgrønnsaksgrateng

Oppskrift på klassisk skinkestek og hjemmelaget surkål med steg-for-steg bilder finner du her. 


Tips! 

Tradisjonelt var skinkesteka med ben, nå er det vanligste skinkestek uten ben. Ulempen med skinkesteker uten ben er at de er svøpt i et nett som gjør det litt vanskelig å få sprø svor. Så tipset til elskere av «bestemors» skinkestek er å kjøpe et stort stykke skinke med ben og svor, og tilberede den på gamlemåten.