Slik steker du ribbe med sprø svor Se video

Slik steker du ribbe med sprø svor

MENY-kokkene gir deg en guide og viser deg hvordan du enkelt steker ribbe med god smak og sprø svor.

Det sies at nordmenn spiser ca. 3 000 000 kg ribbe til jul, hvert år! Da er det viktig å vite litt om hvordan denne skal serveres, og vi deler nyttige tips. 

Årets best-i-test ribbe 2019

Årets best-i-test ribbe 2019

TV 2 Hjelper deg har kåret årets beste ribbe. Grøstad ribbe ble testvinner og to av MENYs ribber topper lista i årets ribbetest. Grøstad og Jæren Smak ribbe får du bare i utvalgte MENY-butikker.

Fremgangsmåte for å steke ribbe:

 1. For best smak, begynn 1-3 dager før steking. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Påse at ribben er rutet godt ned i svoren, hvis ikke bruk en skarpere kniv.
 2. Gni inn ribba godt med salt og pepper, legg den med svorsiden ned i en form, dekk den med aluminiumsfolie og sett kjølig i 1-3 dager før steking.
 3. Før steking, legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (opp-ned) under, slik at ribba er litt høyere på midten, men nogenlunde lik høyde på begge sider.
 4. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
 5. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
 6. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe).
 7. Ikke sprø svor enda? Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk grillfunksjon på ovenen. Følg med så du ikke brenner svoren.
 8. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær med mer.
Rut svoren med en skarp og spiss kniv. Rut svoren med en skarp og spiss kniv.

Slik får du sprø svor:  

 • Ha rikelig med salt på ribba og la den ligge i 1-2 dager.
 • Rut svoren med en skarp og spiss kniv ca. ½ cm ned i spekket.
 • Alternativt til å salte ribba kan du marinere den over natten i eplejuice og med noen nellikspiker stukket inn i rutene på svoren. 
 • Legg en tallerken på en langpanne, legg ribba over slik at tallerkenen ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og svoren blir lettere sprø.
 • Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Dersom det ikke skjer, kan du sette den øverst i ovnen under grillen eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.

Gi ribba deilig smak 

Du kan gjerne tilsette litt smak sammen med ribba når den steker. Dette gir ikke kjøttet kraftig smak, men er med på å sette ekstra smak på kraften, som brukes til saus. Du kan gjerne tilsette litt smak sammen med ribba når den steker. Dette gir ikke kjøttet kraftig smak, men er med på å sette ekstra smak på kraften, som brukes til saus.

Du kan godt ha noen hele hvitløksfedd, timian og einebær sammen med ribba når den steker. Disse setter ikke kraftig smak, men gir en ekstra piff til kraften/sjyen i langpanna som skal brukes til saus.

Tilbehør

Hjemmelagde medisterkaker er for mange et naturlig tilbehør til ribba, sammen med surkål og rødkål. Hjemmelagde medisterkaker er for mange et naturlig tilbehør til ribba, sammen med surkål og rødkål.

Alt du trenger for å lage hjemmelagde medisterkaker:

Surkål og rødkål er noe av det vanligste tilbehøret til ribbe, sammen med potet. I tillegg velger mange å servere både pølser og medisterkaker sammen med ribba. Brun saus er også for mange et fast innslag. 

Tips til både nye og gamle favoritter er: