Ribbe på nye måter

Ribbe på nye måter

Det er ikke uten grunn at ribbe er nordmenns store julefavoritt. Den kan varieres på utallige måter, både i smak og tilberedning.

For å lykkes med ribbemiddagen trenger du gode råvarer. Det er mye å velge mellom, men en av Ståles store favoritter er Jæren Smak tynnribbe. 

– Dette er ribbe fra utvalgte svinebønder på Jæren, som oppfyller viktige kvalitetskriterier. Dyrevelferd er kanskje det viktigste, for en glad gris er en god gris, forteller Ståle.

Under får du Ståle sine beste tips til hvordan du kan tilberede ribba mer eksotisk, mer lettvint og få mest ut av restene!

Ribbe med chili, løk og mørkt øl

Juleribben skal lages slik den alltid har blitt laget, eller... Har du lyst til å prøve noe litt nytt, anbefaler Ståle å gi ribben en liten asiatisk vri.

– Dette er en «vanlig» svineribbe, som er tilberedt med spennende smaker som chili, rødløk, laurbærblad og mørkt øl i formen, forteller han.

Resultatet er en enda mer smaksrik ribbe, og en enda bedre saus. 

Glaserte ribbe-rester med soyaglaze

La restematen bli festmat og disk opp med lekre småretter i romjulen. Glaserte ribbe-rester med soyaglaze er en enkel og ikke minst smakfull måte å utnytte restene etter julemiddagen på, og som passer perfekt som snacks før middag eller på et fristende tapasbord. 

– Du trenger 200 gram ribbe og 4 spiseskjeer med hoisinsaus. Først skjærer du av ben og svor, og så kutter du ribba i høye klosser som du dypper i soyaglaze (hoisinsausen). Til denne retten er det godt å servere surkål, og på den måten får du brukt opp også disse restene, forteller Ståle. 

Både ribba og surkålen serveres kald. Flere tips til hvordan du forvandler restene etter julemiddagen til deilige småretter finner du her.

Nystekt ribbe med spennende tilbehør

I førjulstiden finner du hver dag nystekt ribbe fra varmeskapet hos oss. Som ferskvaresjef er Ståle spesielt stolt over smaken og kvaliteten på denne ribben.

– Er du redd for å gå lei av surkål og det tradisjonelle tilbehøret før den store julekvelden, er det nok av spennende alternativer du kan prøve. Hva med en deilig brokkolisalat og saltbakte poteter som tilbehør? Eller en mango-og avokadosalat med valnøtter? 

Uansett hva du velger anbefaler Ståle at du plukker med deg ferdig tilbehør fra ferskvaredisken.

– Da får du mer tid til å nyte den herlige førjulstida, sier han.

I ferskvaredisken finner du ferdig brokkolisalat med tørrsaltet bacon i, og i Ukens Middag-disken finner du saltkokte små-poteter som er klare på få minutter.

Pork belly i risbolle

I New York vrimler det av food trucks, små matvogner som serverer varm mat du spiser i farta. Noe av det mest trendy du finner her, er pork belly buns. Dette er fløyelsmyke boller med langtidsstekt svinekjøtt, asiatiske smaker og sprø grønnsaker.

Er du glad i pulled pork, er dette en variant du garantert vil like. En ny og spennende måte å bruke ribba på! 

– For å lage pork belly i risbolle trenger du god tid. For å få frem alle de gode smakene skal ribben marinere i kjøleskapet i minst et par timer, helst natten over, før den langtidsstekes. Men resultatet, det er definitivt verdt ventetiden, forteller Ståle. 

I denne oppskriften kan du også fint bruke ribberestene.

Vietnamesisk sandwich med langtidsdampet ribbe

Denne vietnamesiske sandwichen kalles Bánh mì, og retten kommer i mange varianter. Den mest kjente varianten er fylt med langtidsdampet, marinert ribbe, syltede grønnsaker, frisk koriander, agurk og chili samt majones og soyasaus.

Dette er en ganske krevende rett å lage, men som er perfekt når du tror du er lei av ribbe og har rester igjen.

Denne sandwichen byr på helt andre smaker enn de nordmenn flest forbinder med ribbe, og er perfekt i romjulen eller i førjulstiden – eller når du vil bruke svineribben på en helt ny måte.