Eisbein og sauerkraut

Eisbein har mange navn og kalles blant anne også Haxe eller Hachse. Det er svineknoker og tradisjonell tysk mat som gjerne serveres sammen med sauerkraut til oktoberfest. Eisbein kan lages på flere måter, her er en av de enklere variantene. Skal du lage sauerkraut på den ekte, tyske måten må du lage den flere uker i forveien. Vi viser deg hvordan.
Eisbein og sauerkraut

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Finsnitt kålen. Bland og press godt sammen med salt i en bolle. Bruk fem minutter på å massere saltet godt inn i kålen, ta en pause og gjør det igjen. Bland så inn karve og pepperkorn.
  2. Klem så kålen hardt ned i et helt rent syltetøyglass. Det er viktig at glasset er helt rent. Kålen skal være helt tettpakket så væsken dekker kålen. Fyll for eksempel et mindre glass med sten og sett oppå.
  3. Sett på lokk og la stå kaldt i minst fem dager. For mest mulig smak, la stå 2-6 uker i jevn temperatur.
  4. Sjekk sauerkrauten daglig. Fjern eventuelt skum på toppen og rør litt. Smaken vil bli surere over tid så smak også på den og se når du synes den er god. Deretter kan du oppbevare den i kjøleskapet.
  5. Dagen før du skal servere måltidet legger du ertene i bløt over natten.
  6. Samme dag som du skal servere eisbein, koker du skankene på svak varme i vann med laurbærblader i 3 timer. Hvis skankene ikke er salte fra før, ha salt i vannet.
  7. Kok ertene på lav varme i vann med litt timian i, i 1,5 time eller til ertene er møre. Rør sammen til en puré og tilsett kokevann til konsistensen blir myk. Smak til med salt.
  8. Stek løken i fett til den blir gylden.
  9. Servér svineskankene med sauerkraut og ertepuré med løk på toppen. En skje sterk sennep på siden er godt, og du kan også servere med kokte poteter eller brød om du ønsker.