Fletteloff

Fletteloff

Ingredienser

Gjærbakst grunndeig

1 ss flytende margarin
0,5 pk fersk gjær
2 dl vann
0,5 ts salt
5 dl hvetemel

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Fletteloff er både fint å se på og perfekt når man skal rive av biter og ha brødet som tilbehør til for eksempel suppe. Du kan også trille rundstykker og legge dem tett på stekebrettet, da vil de heve sammen og vips så får du brytebrød isteden! Oppskriften gir 1 stk fletteloff.

  1. Ha margarinen i en kjele. Tilsett vann eller melk og varm opp til den blir lunken. Når du stikker fingeren nedi skal du nesten ikke kjenne væsken. Det betyr at den er 37 grader og klar til å blandes med mel og tørrgjær. Hvis du bruker fersk gjær skal den være litt varmere, 40-45 grader.
  2. Tøm blandingen over i en bakebolle. Hvis du bruker fersk gjær har du denne i bakebollen nå, og rører den inn med en tresleiv. Hvis du bruker tørrgjær så blander du denne sammen med melet.
  3. Tilsett mesteparten av melet, salt og eventuelt tørrgjær, og elt deigen til den blir smidig og jevn, slik at den slipper bollen.
  4. Dekk bakebollen med plast eller et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til dobbel størrelse.
  5. Sett ovnen på 220 grader og dekk et stekebrett med bakepapir.
  6. Dryss litt mel på bordet og skrap deigen ut av bollen med en slikkepott.
  7. Elt deigen godt og del den i tre like store deler. Trill dem til pølser, ca 20 cm lange.
  8. Fest de tre pølsene sammen i den ene enden.
  9. Lag en flette.
  10. Legg fletteloffen på et stekebrett og la etterheve under plast eller et rent kjøkkenhåndkle til du kan se at gropen et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
  11. Knekk egget til pensling og visp det lett sammen med en gaffel.
  12. Bruk en kakepensel til å pensle fletteloffen med egg, og dryss valmuefrø på toppen.
  13. Stek fletteloffen midt i ovnen til den er gyllen, ca 20 minutter. Avkjøl den på en rist.

Oppskrift fra