Finn oppskrifter

Finn oppskrifter

Oksestek

Oksestek

Ingredienser

1,5 kg surret oksestek
2 ts salt
1 ts pepper
1 stk løk
2 stk gulrot
5 dl vann

Rødvinssaus

7,5 dl rødvin
3 stk sjalottløk
7,5 dl oksekraft, eller buljong
150 gr usaltet smør
0,8 ts salt
0,8 ts nykvernet pepper

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Oksestek er en klassiker som vekker gode minner for mange, og som aldri vil gå av moten. En mør og saftig oksestek passer til alle livets store anledninger – og til søndagsmiddagen.

  1. Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
  2. Skrell løk og gulrot, del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt. Hell vann i formen. Sett den i forvarmet stekeovn på 125 grader. Etterfyll med vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
  3. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken, men beregn ca. 2 1/2 time. Når termometeret viser 65 grader er steken rosa inni. Ved 70 grader er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
  4. Lag saus mens steken er i ovnen. Finhakk sjalottløk og ha den i en gryte sammen med rødvin. Kok det inn til 1/4 (til det får en "marmelade" konsistens), dette tar minimum 30 minutter. Tilsett kraft og kok det inn til halve mengden, ca. 15 minutter. Sil sausen, og visp inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt og pepper.
  5. NB: Sausen skal ikke koke etter at smøret er vispet inn!

Oppskrift fra