Det gode tilbehøret til skrei

Det gode tilbehøret til skrei
En så delikat og flott fisk som skreien, kler et stort utvalg av tilbehør og smaker. Og vi blir stadig vekk flinkere og mer vågale i hvilke råvarer vi tør å kombinere med denne delikatessetorsken.

Det mest tradisjonelle tilbehøret, er selvfølgelig det man finner i klassikeren ”mølje”. Dette er for mange regnet som en norsk nasjonalrett, og de som elsker den tuller ikke mye med tilbehøret, men holder det rent. Tradisjonen tro skal det bestå av lever, rogn og kokte poteter. Som med de fleste gamle norske tradisjonsretter, finnes det regionale varianter og til dels sterke oppfatninger om hvordan en ”skreimølje” bør serveres. Men én ting er alle enige om: Lever og rogn skal være med!

Til både stekt, ovnsbakt og kokt skrei passer sprøstekt bacon og ertepuré ypperlig. Da får man sødme fra ertene og fisken, og deilig salt fra bacon. Perfekt balanse! Vil man ikke ha bacon kan man bruke terninger av en pikant pølse som chorizo eller peperoni som får et par minutter i pannen før det sammen med eget stekefett brukes som saus over fisken.

En kraftig rødvinssaus passer like godt som en luftig og mild hollandaise, og stekte poteter kan passe like godt som kokte poteter eller potetmos. Eggesmør smaker deilig over de kokte potetetene ved siden av.

Soyasmør er en fantastisk balansert saus til fast, kritthvit skrei. Smøret smeltes i en liten kasserolle og soya tilsettes smøret.. Saltet fra soyasausen gir en fin balanse til fettet i smøret og sødmen i fiskekjøttet. En god balsamicoeddik kan erstatte soyasaus, hvis man ønsker mer syre.

Rotmos av ulike rotfrukter eller en irrgrønn ertepuré kan gjerne supplere kongetorsken. Glatte og kremede puréer av enten sellerirot, persillerot, gulrot eller blomkål, fungerer ypperlig som følge, og det samme gjør faktisk en god, gammeldags kålrabistappe. Eller hva med å legge et skinnstekt skreifiletstykke på en seng av sautert eller kremet spinat? Eller på stekte, grønne asparges?

Helt til slutt er det ingen ting i veien for å prøve den erkenorske skreien sammen med utenlandske smaker. Det faste fiskekjøttet gjør seg flott i en wok med grønnsaker, hvitløk, ingefær og woksauser, eller i curries med kokos og thai-smaker. Eller hva med å lage en lynrask men smakfull bakalao på skrei? Fisken gjør seg knallgodt sammen med tomat, løk, hvitløk, olivenolje, oliven og basilikum eller timian, eller servert ovnsbakt sammen med linseragu med tomat, hvitløk og provencalske urter. Det er heller ingen ting i veien for å ha skrei i fisketacoen på fredag. Den trives godt sammen med både guacamole, salsa og tacokrydder.

Det er kanskje en klisjé, men er faktisk sant når det kommer til skreitilbehøret: Bare fantasien setter grenser!