Fra hverdagfisk til festfisk på 1-2-3

Skrei er nydelig festmat, og her får du oppskriftene med ekstra spennende vri, annerledes smakskombinasjoner og eksotiske innslag.

Se video for oppskrift på Torsk/Skrei med Soyasmør og granateple ovenfor

SKREI MED CHORIZO

I denne oppskriften møter den milde og friske smaken av skrei den spenstige og sterke smaken av chorizo. Dette er en vinner til fest.

Først setter du stekeovnen på 200 grader. Skjær skreifileten i porsjonsstykker, rør saltet ut i vann, og la skreien ligge i vannet i 15 minutter.

Etter dette tar du skreistykkene ut av vannet og tørker dem med tørkepapir. Ha skreistykkene med skinnsiden ned i solsikkeolje i en varm stekepanne. Stek til skinnet er brunt, ca. 3 minutter. Deretter legger du stykkene over i en smurt ildfast form med skinnsiden opp, og steker i ovnen til de er ferdig, ca. 3 minutter.

Så starter du å tilberede chorizoen. Skjær pølsen i skiver og stek den sprø i stekefettet fra skreien. Skjær persille i strimler, ta kjernene ut av granateple og riv skall av sitron. Deretter blander du det hele sammen; persille, granateple, sitronskall og chorizopølse.

Skrell potetene og skjær de i skiver. Kok potetskivene møre, mos dem, og rør inn melk og smør til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

Server skreien med chorizoblandingen og potetmos. Voilá!

STEKT SKREI MED RØDVINSSAUS

I denne oppskriften serverer du stekt skreifilet med rødvinsaus, ristet sopp og råstekte poteter. Med godt tilbehør og spennende smaker, er dette måltidet perfekt som helgekos.

Start med å sette stekeovnen på 180 grader. Skrap skinnet og skjær skreien i porsjonsstykker. Deretter drysser du salt og pepper over skreistykkene, og lar dem ligge i ca. 10 minutter.

Så skal skreistykkene brunes i en stekepanne med skinnsiden ned -  i en blanding av olje og smør. Etter du har brunet skreien legger du den med skinnsiden opp på et stekebrett med bakepapir. Etterstek skreien midt i stekeovnen til den så vidt er gjennomstekt, ca. 6 minutter.

Deretter starter du med å tilberede potetene. Skru stekeovnen opp til 225 grader på forhånd. Skrubb potetene godt, tørk dem og skjær i båter. Legg potetbåtene i en langpanne, drypp over olivenolje, og dryss over salt og pepper. Potetene skal stekes midt i ovnen til de er møre og brune, ca. 20 minutter.

For å lage sausen finhakker du sjalottløk, og koker løken med rødvin uten lokk til det bare er litt væske igjen. Skjær smør i terninger og rør inn én terning om gangen. Sausen må ikke koke mens smøret røres inn, da skiller den seg. Husk å smake til med salt og pepper.

Avslutt med å rense sopp, stek den gyllen i smør, og dryss over salt og pepper.

Server en ny favoritt!

TRØFFELMARINERT SKREI MED TOMATSALAT

Trøffelmarinert skrei servert med tomatsalat og urteolje er mange spennende smaker i en rett. En moderne vri på den tradisjonelle fisken.

Start med å sette stekeovnen på 160 grader. Skjær skreifileten i jevnstore stykker og drypp over trøffelolje. La fisken ligge 10-15 minutter. Deretter legger du fiskestykkene på bakepapir på et stekebrett. Bak dem midt i stekeovnen til de er så vidt gjennomkokte, ca. 12 minutter.

For å lage tomatsalaten starter du med å piske sammen olje og balsamicoeddik, røre inn basilikum og smake til med litt salt. Skyll og del tomatene i to, før du heller dressingen over og vender sammen.

Deretter lager du urteoljen. Pisk sammen hakket basilikum, persille og olje, gjerne med foodprocessor eller stavmikser.

Tips: urteoljen er holdbar i kjøleskapet i minst 1 uke.

Server skreien med tomatsalat, urteolje, salat og kokte poteter. Garantert en god middag og en hyggelig kveld!

Se tips om tilberedning av skrei

Alle oppskrifter + bilder er hentet fra www.godfisk.no