Skrei eller torsk, vet du forskjellen?

Skrei og torsk er på mange måter like i smaken, og kan derfor brukes som råvare i flere av de samme rettene. Noen forskjeller er det likevel, og her skal vi gå nærmere inn på disse.

Se vår lille videodokumentar om skreiens reise fra Barenshavet til fiskedisken.

Det finnes mange forskjellige typer torsk langs norskekysten, men hovedsakelig skilles det mellom skrei og kysttorsk. Den viktigste forskjellen er kanskje at kysttorsken er stedegen og oppholder seg langs norskekysten, mens skreien kommer svømmende fra Barentshavet.

Skreien vandrer mellom oppvekstområdet i Barentshavet og gyteområdet langs norskekysten. Skreisesongen er en begivenhet mellom januar og april, hvor millioner av fisk kommer for å gyte – og da spesielt til områdene rundt Lofoten. Den offisielle starten på skreisesongen er 14. februar, Valentines Day. Derfor har skreien også fått tilnavnet "kjærlighetsfisken". Torsk  merket med Skrei, er en garanti for at fisken er er en ekte Gadus morhua, altså torsk fra den norsk-arktiske stammen som har vandret fra Barentshavet, og blitt fisket på de tradisjonelle gytefeltene langs kysten av Norge.


På grunn av de lange vandringene er skrei muskuløs og fast i kjøttet etter å ha tilbakelagt mange tusen kilometer. Derav kommer navnet ”skrei,” som sannsynligvis har opphav i det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre.

Fra januar til april er det sesong for Skrei, i februar og mars er den på sitt absolutt beste.

Skreien er fast og hvit i kjøttet, den flaker seg lett og den er litt søtlig og mineralrik i smaken.

Kvalitetsmerket SKREI® er fanget, pakket, og oppbevart etter strenge kriterier som garanterer at kunden får fersk skrei av ypperste kvalitet. Bare skrei som er fisket de siste 12 timene pakkes under dette merket.

Se video for enkel og smakfull oppskrift på Torskefilet med soyasmør og Granateple