Triksene som får barna til å spise fisk

For å få barna til å spise mer fisk, er det viktig å gjøre dette til en vanlig del av ukemenyen, og regelen fremfor unntaket. Fokuser på det positive – fisk er kjempegodt og kan enkelt gjøres fristende for små smaksløker.

Se video på hjemmelagde fiskepinner ovenfor

Forskning viser at barn som fra tidlig av får servert fisk, utvikler en mer positiv innstilling til denne råvaren. Vis en holdning om at maten er god nok i seg selv, og ikke gi dessert som belønning. Dette fører til negative assosiasjoner rundt hovedmåltidet og gir barna en oppfatning om at ved å spise noe ”vondt” får de noe godt etterpå.

Det er en god idé å ta med barna i hele prosessen, og gjøre det til noe spennende å få være med å velge ut fisk fra fiskedisken. Når barna får bestemme litt, gjør det opplevelsen morsommere for dem. Dersom barna ikke liker det de får servert er det viktig å ikke gi opp med en gang. Det kan ta rundt 8-10 ganger før maten blir akseptert, og barna begynner å like den.

Laks, ørret og torsk er favoritter det er lett å like. Velg gjerne fisk uten skinn og ben. Fiskepinner og fiskekaker med høyt fiskeinnhold er også supert som barnemat.

Et godt tips er at mange barn faktisk liker rå fisk og sushi bedre enn varmebehandlet fisk. Grunnet til dette er at rå fisk har en renere og mindre ”fiskete” smak enn varmebehandlet. Ha sushifredag eller lag sushi en kveld i helgen, enklere og raskere kan det ikke gjøres. Husk at soyasaus er favoritt-tilbehøret!

Når du skal velge tilbehør til fiskemiddagen er det fint å velge enkle retter og holde smakene rene. Du kan også tilsette krydder og smak som barna liker fra før, for eksempel pesto eller basilikum.  Husk å variere fiskemiddagene med ulikt tilbehør og forskjellige smaker. Vær åpen for tilbehør og smaker barna liker sammen med fisken, selv om du kanskje synes det høres rart ut.

"Ha mais på fisken hvis poden ønsker det, eller ketsjup på torsken hvis det er populært."

Det er også smart å erstatte kjøtt med fisk i klassikerne barna liker. I stedet for pasta med kjøttboller er pasta med tunfisk utrolig godt! 

Se video på hjemmelagde fiskekaker her

På lørdagskvelden er fisketaco et supergodt alternativ til vanlig taco. Bytt ut kjøttdeigen med hvit fisk eller laks, og stekt i tacokrydder. Som kosemat kan du også servere barna fiskeburger med grovt hamburgerbrød, salat, tomat og agurk.

Ha rester av fiskemiddagen i matpakken og gjør fisk til en naturlig del av hverdagen. Bruk for eksempler fiskekaker som pålegg, det er både kjempesunt og godt!