Hvordan servere lutefisk

Hvordan servere lutefisk
Full av smak og med lange tradisjoner skaper lutefisken alltid stemning. For mange er lutefisklaget et fast innslag i førjulstiden, mens andre serverer den i romjulen.

Slik tilbereder du lutefisk
Her guider vi deg gjennom hvordan du tilbereder lutefisken, og hvordan du serverer den. 

• Beregn 500 til 750 g lutefisk pr. person 
• Ønsker du fastere fisk, salt lutefisken et par timer før. Legg fisken i ei form, strø godt med salt over og vent et par timer. Skyll av saltet før du begynner koker eller steker den. 
• Sjekk underveis. Klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig

Se også Oppskrift på tradisjonell lutefisk

Tilbehør til lutefisk

Du kan gjøre det enkelt eller mer avansert når du serverer lutefisk, og tilbehøret varierer gjerne etter hvor du befinner deg i landet. Du skulle kanskje ikke tro det, men sirup og brunost er utrolig godt som tilbehør til lutefisken! Det hører i alle fall med om du spør en trønder, mens en bergenser gjerne vil foretrekke kålrot og bacon.  

Tradisjonelt tilbehør til lutefisk er: 

  • Poteter som Mandel, Gulløye eller Ringerikspotet
  • Ertestuing Bacon (Jacobs Utvalgte tørrsaltede bacon passer ypperlig!) 

Annet godt tilbehør er: 

  • Sennep
  • Gode lefser
  • Sirup
  • Smør (gjerne Rørossmør eller setersmør)
  • Kålrotstappe
  • Hvit saus 
  • Raspet geitost (gammelost kan brukes som et alternativ) 

I glasset 

Med lutefisk på tallerkenen er det vanlig å ha mørkt øl og akevitt i glassene. Disse drikkevarene renser smaksløkene underveis, slik at du kan nyte de deilige smakene under hele måltidet. Har du lyst til å eksperimentere med vin til lutefiskfesten, bør du gå for hvite alternativer. Smaken av rødvin kler sjelden lutefisk, og garvestoffet framhever saltet i maten for mye. Hvitvinen bør være frisk og ha ganske lang ettersmak. Som et alkoholfritt alternativ kan du prøve en frisk eplemost.


Lutefisk-sesongen starter i oktober og varer ut januar.