Hvordan servere lutefisk

Hvordan servere lutefisk
Full av smak og med lange tradisjoner skaper lutefisken alltid stemning. Sesongen starter i oktober og varer ut januar.

Tilberedning av lutefisken
Lutefisk er utvannet tørrfisk, som deretter er behandlet med lut av aske eller kaustisk soda og så vannet ut igjen. Her er noen generelle råd:

  • Du beregner 500 til 750 gram lutefisk til hver person.
  • Hvis du salter lutefisken et par timer først, får du en fastere fisk på tallerkenen: Legg fisken i ei form, strø godt med salt over og vent et par timer. Skyll av løst salt, og legg så fisken i ovnen, i en fiskekjele med rist eller i en vanlig kjele med bare litt vann nederst.
  • Sjekk underveis: Klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

Se oppskrift på lutefisk.

Tilbehør til lutefisk

Du kan gjøre det enkelt eller mer avansert når du serverer lutefisk, og tilbehøret varierer gjerne etter hvor du befinner deg i landet.

  • Det tradisjonelle tilbehøret til lutefisk er poteter som Mandel, Gulløye eller Ringerikspotet, samt ertestuing og bacon. Jacobs Utvalgte tørrsaltede bacon passer ypperlig!
  • Annet godt følge til lutefisk er sennep, gode lefser, sirup, smør - gjerne Rørossmør eller setersmør, ertepurékålrotstappe, hvit saus og raspet geitost. Gammelost kan brukes som et alternativ til geitost.
  • Med lutefisk på tallerkenen er det vanlig å ha mørkt øl og akevitt i glassene. Disse drikkevarene renser smaksløkene underveis, slik at du kan nyte de deilige smakene under hele måltidet.
  • Har du lyst til å eksperimentere med vin til lutefiskfesten, bør du gå for hvite alternativer. Smaken av rødvin kler sjelden lutefisk, og garvestoffet framhever saltet i maten for mye. Hvitvinen bør være frisk og ha ganske lang ettersmak.
  • Som et alkoholfritt alternativ kan du prøve en frisk eplemost.

Kombinasjonene av tilbehør er ofte geografisk betinget: Kålrot og bacon finner du ofte på bergenserens tallerken, mens sirup og geitost hører sammen hvis du spør en trønder.