Tilberedning av fisk på 1-2-3

Mange unngår fiskemiddagen, rett og slett fordi de er usikre på hvordan de skal tilberede fisken. Men å tilberede fisk er ikke vanskelig, og kan bli gjort på 1-2-3 med noen gode tips. Her tar vi deg gjennom prosessen steg for steg.

Lær å lage Sandefjordsmør i videoen over

1) Mengden 

Det første du må finne ut av når du skal lage et fiskemåltid, er mengden. Hvor mye du skal kjøpe avhenger av hvilken type rett du skal lage, men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel: 

  • Hel fisk: ca. 400–500 g per person
  • Fiskestykker med bein: ca. 300–400 g
  • Filet: ca. 200–250 g
  • Blåskjell: ca. 500 g
  • Reker: ca. 400–500 g
  • Krabbe: ca. 1 stk
  • Hummer: ca. 1 stk
  • Kreps: ca. 8 stk

Her er noen tips for å sjekke at fisken har god kvalitet:
Det du skal se etter er glinsende skinn, fast konsistens, blanke og klare pupiller, frisk lukt og røde og friske gjeller

2) Forberedelser
Det er best å tine frossen fisk langsomt i kjøleskapet, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet til hel fisk, fjerner du enkelt ved å skrape fra halen mot hodet - med en gaffel eller en fiskeskrape. Et lite triks er å gjøre det under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller trekking. 

Filetering av laks

3) Tilberedning
Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Da blir fisken tørr og smakløs. Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge varmebehandlingen nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis fiskekjøttet så vidt deler seg eller flaker er fisken ferdig. 

Woking av fisk
Det er en god idé med woking av fisk. Å woke en middag tar nesten bare sekunder, så gjør alle ingrediensene klare før du starter. Fisken bør skjæres i grove terninger, så den ikke går for mye i stykker i wokpannen. Grønnsakene skal finkuttes. Ha først olje i en glovarm wok eller panne, legg deretter fisken i og la den ligge noen sekunder i pannen til den får stekeskorpe. Ta fisken ut og legg den på en tallerken. Tilsett grønnsakene til woken og fres disse et par minutter med hvitløk, krydder og saus. Tilsett fisken til pannen like før servering og fold den forsiktig sammen med grønnsakene. 

Prøv vår breiflabb- og laksewok. 

Ovnsbaking av fisk
Filet: Legg porsjonsstykker i en ild­fast form. Ha litt olivenolje, salt og pepper på fisken, og press over litt sitronsaft. Bak filetene på 180-200 grader, i 15-25 minutter. Fisketypen og tykkelsen avgjør steketiden. Breiflabb og steinbit trenger for eksempel lengre steketid enn ørret og torsk. Fisken er ferdig når kjøttet lett gir etter og deler seg når du presser på det med en gaffel.

Hel fisk: Skrap fisken fra halen og ned mot hodet med en kjøkkenkniv til den er helt fri for skjell. Skyll og vask fisken under kaldt rennende vann, og tørk den med kjøkkenpapir både inni og utenpå. Salte og pepre bade utenpå og inni, og fyll gjerne buken med finhakkede urter og sitronskiver. Bak fisken på 180-200 grader. Beregn 20 minutter per kilo fisk. Fisken er ferdig når skinnet let kan tas av fisken og kjøttet enkelt løsner fra beina.

Prøv deg på hel laks! 

Pannesteking av fisk        Uten skinn: Skjær fiskefileten i porsjonsstykker eller store terninger. Sett pannen på platen på nest høyeste nivå og ha i litt olje. Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden. Snu fisken og la den steke til kjøttet flaker seg når du trykker lett på det. Til slutt smaker du det hele til med salt, pepper og litt sitron.

Med skinn: Stek fisken i smør eller olje med skinnsiden ned i 4-5 minutter. Salte og pepre. Snu fisken og la den steke det siste minuttet med skinnsiden opp. Servér fisken med skinnsiden opp.

Pannestekt steinbit med sprøstekt spekeskinke 

Grilling 
Pensle grillristen med olje, og husk å grill fiskestykkene med skinnsiden ned i 4-5 minutter. Det siste minuttet grilles fisken med skinnsiden opp. Et godt tips er at torsk bør legges i folie eller grillrist. For ekstra god smak, kan du gjerne marinere fisken på forhånd.

Trekking
Selv om man bruker uttrykket kokt fisk, betyr ikke det at fisken faktisk kokes. Fisk skal aldri koke, bare trekkes i oppkokt vann.

Kok opp vann og tilsett litt salt  - når vannet koker trekker du kjelen til side og tilsetter krydder etter ønske. Deretter legger du i fisken og lar den trekke i ca. 5-7 min. Men husk at skiver som er tykkere enn 3 cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg. 

Se oppskriften på kokt torsk med agurksalat og sandefjordsmør.

God fiskemiddag!