Tilberedning av skrei

Tilberedning av skrei
Skreien kommer fra det kalde, klare havet i nord. Med dette fantastiske utgangspunktet, er det ikke vanskelig å gjøre råvaren om til et festmåltid.
  1. Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, ideelt for skrei!

  2. For at skreien skal se ekstra bra ut på bordet, kan du la den ligge i isvann en time før du skal trekke den. Da beholder fisken den fine, hvite fargen på kjøttet. Da kommer en oppskrift som ovnbakt skrei virkelig til sin rett.

  3. Skreien skal ikke koke, men trekke 5 til 10 minutter i vann som ligger like under kokepunktet

  4. Husk at skrei krever godt saltet vann, du kan beregne om lag en halv desiliter salt for hver liter vann. Straks den er ferdig skal skreien opp av kokevannet, for at den ikke skal bli for salt. Derfor er det lurt å gjøre ferdig tilbehøret før du trekker skreien.

  5. Mange vil også bruke skreiens rogn og lever, for eksempel i skreimølje. Da pakker du rognen inn i matpapir før du lar den trekke 20 minutter i godt saltet vann.

  6. Rens leveren ren for tråder og hinner, del den i små biter og legg dem i en kasserolle. Når skreien er kokt øser du litt av kokekraften over den ferdig rensede leveren, koker forsiktig opp og lar det trekke cirka to til tre minutter.