Intervju epler

Hva slags epler dyrkes på gården?

På gården min dyrker jeg Golden Delicious, Red Delicious, Pinova, Jonagold, Braeburn, Sonjia, Kanzi og Envy.

Hvorfor er Syd-Tyrol så ideelt for epledyrking?

Det særegne klimaet i vår region er den viktigste faktoren for å kunne dyrke epler av slik kvalitet. Samspillet mellom flere viktige faktorer som temperaturforskjeller om dagen og natten, sol, regn og vind påvirker dyrkingen. Det er rett og slett de beste forholdene for å dyrke epler av høy kvalitet.

Hvordan er prosessen bak dyrking av epler og hvordan bestemmer du om de er klare for høsting?

I tillegg til erfaringen opparbeidet gjennom de siste generasjoner er det nå også samvirkeforetak som finner ut, ved hjelp av tekniske hjelpemidler, når det er riktig tidspunkt for høsting. Pimpernelle er en slik maskin, for eksempel, som måler densitet, sukker og syre, som er avgjørende. Du må huske at vår region Val Venosta-dalen, har forskjellige modningssoner på grunn av forskjellige høydenivåer i Val Venosta (begynner på 500 moh. og går opp til 1000 moh.). Derfor respekter vi de høstetidsvinduene fastsatt av samvirkeforetaket.

Hva er avgjørende for å dyrke gode epler?

For å dyrke gode epler må du begynne allerede om vinteren med å beskjære trærne for å oppnå optimal eksponering. Det å finne den riktige gjødselbalansen er like viktig som balansert vanntilførsel. Vi må også ta jordprøver for å unngå eventuelle feil og mangler, siden vi er medlemmer av integrert jordbruk. Integrert plantevern er for å balansere det fordelaktige ved forholdene og forhindre skadedyr.

Vi må respektere de forhåndsreglene til punkt og prikke fordi de garanterer for vekstenes sunnhet. Allerede to måneder før høstingen må man sortere eplene og så bare vente på det perfekte øyeblikket for høsting.

Hva er din hemmelighet for best mulig smak?

Hemmeligheten er veldig enkel. Man behøver bare riktig høyde, riktig temperatur og riktig antall soldager for å få best smak. Val Venosta har alle disse faktorene.

Hva er det beste med Syd-Tyrol?

Et velorganisert konsulentfirma og en sterk forening for bønder som utstyrer og hjelper familiegårder med å bli kvalifiserte familiegårder. Dette er virkelig et skritt i riktig retning. Det er viktig å investere i utdanning, og Syd-Tyrol grunnla en landbrukshøyskole og universitet for videre utvikling av jordbruket. Vi har også et velutstyrt laboratorium som heter «Laimburg», som jobber direkte med bøndene. Systemet til samvirkeforetaket er nesten unikt i hele verden i henhold til markedsføring, regnskap, lagerfasiliteter og teknisk støtte.

Hvordan ser en typisk dag ut for en eplebonde?

Bondens dag består av mange forskjellige arbeidsoppgaver:

  • Plantebeskyttelse er avgjørende, man må finne den riktige balansen mellom det gunstige og faren for skadedyr
  • Planting   
  • Beskjæring av greiner
  • Slåing
  • Høsting

Hva finner du fascinerende ved Syd-Tyrol? Hva var din grunn for å bli eplebonde?

Syd-Tyrol er for meg det beste stedet på jorden. Du må bare elske det. Gjennom generasjoner lærer man hvordan man driver en gård i takt med de naturlige elementene. Denne erfaringen er avgjørende for å bli en god bonde. Jeg begynte å jobbe på gården da jeg var 14 år gammel og tok over gården da jeg var 21. Fra det øyeblikket har jeg aldri vurdert å få en annen livserfaring. Utfordringen i å introdusere innovasjon og utvikling er i både min og Val Venosta-dalens interesse.

Kan du fortelle meg mer om eplegårdens historie?

I begynnelsen var gården selvforsynt; vi hadde våre egne kuer, melk og poteter. Først forvandlet jeg gården til en grønnsaksgård (for det meste blomkål), og så til fruktgård på slutten av 70-tallet. Den viktigste faktoren i å gå fra grønnsaksgård til fruktgård var introduksjonen av et irrigasjonssystem som lot alle dyrke epler. Siden 1981 har jeg giftet meg og fått 3 barn. Snart vil sønnen min overta gården. Han har ferdighetene og utviklingen man behøver nå til dags for å lede gården i riktig retning.

Syd-Tyrol er en pioneer når det kommer til organisk produksjon. Hvor viktig tror du dette er for den fantastiske smaken?

Nå nærmer integrert produksjon seg organisk produksjon – avstanden mellom de to blir mindre og mindre. Du kan ikke snakke om smaksforskjeller. Den eksisterende forskjellen ligger kun i metodene brukt i produksjonen. Du finner ikke kjemiske eller syntetiske sprøytemidler i organisk produksjon.

Hvilke epler er din favoritt?

På grunn av klimaet og geografiske forhold, så er min favoritt Golden Delicious. Men jeg prøver å smake nye typer.

Hva er din favorittoppskrift som inneholder epler? Har du noen tips om hvordan man kan bruke epler på en ny måte, med en overraskende vri?

Selvfølgelig har jeg en favorittoppskrift, den heter «Äpfelkiachl» og er min kones egen oppskrift. Det er et bakverk med friterte epleringer.

Jeg er ganske kreativ på kjøkkenet og har blitt overrasket over å finne epler i mange forskjellige typer oppskrifter, for eksempel, i risotto eller supper.