Eksotiske retter med bønner og linser

Eksotiske retter med bønner og linser
Mange nordmenn er ikke så godt kjent med bønner og linser i matlagingen, men belgfrukter er svært anvendelige og kler en hel rekke smaker.

Både bønner og linser blir mye brukt i landene rundt Middelhavet, og er også populære i Sør-Amerika og Asia. Kanskje spesielt er det indiske kjøkkenet kjent for sine aromatiske og smaksrike retter med linser og bønner. Her er det mye inspirasjon å hente, både fra purerte supper og krydrete stuinger.

her

Kikerter er også en belgfrukt som kan brukes i mange spennende retter. I nordafrikansk matlagning og i arabiske land finner du kikerter i alt fra falafel til snacks og ulike sauser. Hummus er en smakfull kikert-dipp som de siste årene har blitt en favoritt her i Norden. Den kan brukes som dipp til grønnsaker, men er like god som et tilbehør til både fisk og kjøtt, eller som pålegg i sandwicher og wraps.

Når du tilbereder belgfrukter er det viktig å være sjenerøs med bruken av smakstilsetning. Belgfruktene har ikke så mye smak i seg selv, men tar lett til seg ulike urter, krydder, hvitløk, olje og eddik. De blir da kjempegode, og du kan tilpasse smaken akkurat som du vil.

Ferdig bløtlagte bønner og linser får nytt liv når de tilsettes en god gryterett og får putre i sausen. De kan stort sett også alltid inngå i den grønne salaten til middagsmaten, og er perfekt i alle typer supper.

Ønsker du variasjon i hverdagen er bønner en god erstatter for kjøtt. Gjør som mexicanerne og fyll tacoen med bønner like selvfølgelig som du fyller den med kjøtt eller fisk.

I et rent vegetarisk kosthold er moste bønner og linser en super base for å lage både burgere og middagskaker. Linser og bønner er rike på protein og du får dermed i deg noen av de samme næringsstoffene som er i kjøtt. I tillegg er belgfrukter svært rike på fiber, vitaminer og mineraler. De inneholder folat og jern som er helt nødvendig for at kroppen skal kunne transportere oksygen til musklene.

her

Kort oppsummert; både gode, anvendelige og veldig næringsrike!